Kungens miss i talet – tabben alla snackar om

Kung Carl XVI Gustaf invigningstalade i Göteborg.
Efteråt blev en liten historisk detalj i talet en riktig snackis.

Kung Carl XVI Gustaf, 76 år, har haft ett intensivt schema de senaste dagarna. I måndags höll han en avskedsaudiens för Zimbabwes ambassadör Alice Mashingaidze på slottet – innan ett flera dagar långt statsbesök tog vid. Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och dennes hustru Elke Büdenbender besöker Sverige i tre dagar vilket kungen bjudit in till.

I söndags besökte kungen Göteborg – där han invigningstalade under öppningen av Hisingsbron. Denna bro ersätter Götaälvbron som använts i staden sedan 1939. I sitt tal sade kungen:

– Ett nytt landmärke har skapats – av betong och 7 500 ton stål, som ger staden en ny silhuett. Det är ett projekt som har krävt enormt mycket möda och tankekraft. Både av Göteborgs stad och av er som har planerat och utfört själva bygget.

Efteråt har dock en liten miss kommit att först uppmärksammas av Instagram-kontot Dyngbaggegalan. Denna har fått stor uppmärksamhet i sociala medier med över 200 000 visningar.

I klippet råkar kungen säga att Göteborg firat 4 år som stad.

– Denna bro är inte en barriär – utan en länk, som för er göteborgare närmare varandra. I år firar Göteborg fyra år som stad, säger kungen i talet.

Göteborg firar 400 år 2021

Egentligen skulle kungen förstås ha sagt 400 år, och det framkommer tämligen omgående i nästa mening att detta är vad han syftar på.

GÖTEBORG 20210905 Kung Carl XVI Gustaf håller tal i samband med söndagens invigning av Hisingsbron i Göteborg. Foto: Adam Ihse / TT

– Och det är en 400-åring med sikte på framtiden, som expanderar på alla håll och kanter, sade kungen vidare i talet, fortsätter kungen i talet.

På hovets hemsida har hela kungens tal lagts upp, och där poängteras förstås att det är 400 år som gäller – inte 4.

”I år firar Göteborg 400 år som stad. Och det är en 400-åring med sikte på framtiden, som expanderar på alla håll och kanter. Tack vare Hisingsbron sträcks stadens centrum ut mot de områden som växer allra snabbast. Den uttrycker optimism och en vilja att skapa en stad som hänger samman – en plats där människorna känner att de hör ihop”, står det i kungens talmanus enligt hovets hemsida.

”Heja kungen!”

Trots den ganska rejäla årtalsmissen är det många tittare som i kommentarsfältet väljer att hylla kungen efter att klippet, som blivit en snackis på Instagram, lagts upp.

”Vilken jävla kung han är!! Man måste bara älska honom”, skriver en tittare.

”Heja Kungen! Du är bäst!”, skriver en annan tittare i kommentarsfältet på Dyngbaggegalans Instagram-konto.

Carl Philip gav ut bok om dyslexi

Inom kungafamiljen har det funnits dyslexi i flera generationer, och kungen har tampats med detta under åren, enligt Aftonbladet. Prins Carl Philip, som fick sin dyslexidiagnos i tonåren, gav nyligen ut en bok (”Älskade dyslexi”) tillsammans med sin hustru prinsessan Sofia för att krossa fördomar om läs- och skrivsvårigheter.

Här kan man ta del av hela kungens tal:

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida!