Kungens sorg efter Hédi Frieds död – känslosamma orden om Förintelseöverlevaren

Hédi Fried är död.
Sveriges kung Carl XVI Gustaf sörjer Förintelseöverlevaren, och minns en viktig författare och föreläsare.
– Hédi Fried var en av vårt lands främsta folkbildare, skriver kungen.

Hédi Fried föddes 1924 i Sighet i dåvarande Ungern. Staden ligger numera i Rumänien.

Hon överlevde förintelselägren Auschwitz-Birkenau och Bergen-Belsen, där hon satt tillsammans med sin yngre syster Livia. 1944 blev hon och systern deporterade, samtidigt som föräldrarna senare mördades.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20171023 Hédi Fried, här fotad efter att ha blivit nominerad till 2017 års Augustpris. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20171023 Hédi Fried, här fotad efter att ha blivit nominerad till 2017 års Augustpris. Foto: Claudio Bresciani / TT

År 1945 blev systrarna befriade och kom så småningom till Sverige.

Där gjorde Hédi det till sin livsgärning att tala om sina erfarenheter som överlevare av Förintelsen – för att synliggöra de brott som nazisterna utsatte människor för. Detta bland annat via sina böcker och föreläsningar i skolor.

I en intervju med Sveriges Radio år 2015 berättade hon om hur hon såg på sitt arbete, att berätta om sina upplevelser i förintelselägren.

– Det är inte bara vår, judarnas, plikt att göra det, utan hela mänsklighetens, sade Fried då i P1:s Söndagsintervjun, enligt DN.

Hon fortsatte:

– Det kommer aldrig att upprepas på samma sätt, men vi ser hur man igen börjar göra skillnad på folk och folk … Det spelar ingen roll vad vi har för hudfärg eller nationalitet, vi är människor som rörs av samma känslor och har samma drömmar.

Fried, som var utbildad psykolog, somnade in på söndagen den 20 november. Hon blev 98 år.

Kungens sorg efter Hédi Frieds död

Efter beskedet om Frieds bortgång har kung Carl XVI Gustaf gjort ett uttalande.

Artikeln fortsätter under bilden.

ALINGSÅS 2017-05-11. Foto: Adam Ihse / TT

– Min familj och jag har med sorg mottagit beskedet om Hédi Frieds bortgång. Hédi Fried var en av vårt lands främsta folkbildare. Hon utbildade generationer av svenskar om Förintelsens ondska och människovärdets okränkbarhet, skriver kung Carl XVI Gustaf i ett uttalande.

I april 2018 talade Hédi Fried vid Riksarkivets 400-årsjubileum i Stockholm – en tillställning där även kungen och kronprinsessan Victoria deltog. De satt då också intill varandra på parkett.

– Vi uppskattade hennes vänlighet och klokhet vid de tillfällen då vår familj hade förmånen att träffa henne, skriver kungen vidare i uttalandet och fortsätter:

– Vi minns Hédi Fried och hennes gärning med tacksamhet och respekt.

I februari 2019 fick Hédi Fried ta emot Serafimermedaljen ur kung Carl XVI Gustafs hand vid en medaljutdelning på Stockholms slott, där även drottning Silvia deltog. Hon tilldelades medaljen ”för synnerligen förtjänstfulla och mångåriga insatser i kampen för demokrati och mänskliga värden”.

Artikeln fortsätter under bilden.

Vila i frid, Hédi Fried.