Kungens strikta krav på kvinnor – detta måste alla ställa upp på bakom kulisserna

Den som får den stora äran att träffa kungen någon gång har ett antal regler att förhålla sig till.

Särskilt stränga regler är det för kvinnor.

Det kommer säkert inte som en chock att det råder lite mer traditionella regler inom kungahuset när det kommer till seder och bruk.

Men exakt hur reglerna ser ut är det bara ett fåtal som tidigare kommit i kontakt med.

I journalisten och regissören Karin af Klintbergs dokumentär ”Kungen och jag”, som sänd på SVT Play, får vi följa med in i slotten och lära känna monarken bättre.

Aldrig tidigare har vi nog fått komma kungen så pass nära som i Karin af Klintbergs dokumentär. Bakom kulisserna i monarkens liv tar hon med oss och lyckas ibland få den annars väldigt tillknäppte konungen att öppna sig.

Kungens regler för kvinnliga besökare

Men i dokumentären får vi även en inblick i de strikta etikettreglerna som man behöver följa om man ska träffa kungen.

Karin af Klintberg fick av hovet höra reglerna innan hon började spela in, och i dokumentären delar hon med sig av dem till tittarna.

Ett personligt porträtt av Carl XVI Gustaf. Filmaren Karin af Klintberg har under två år fått den unika möjligheten att på nära håll följa kungen i hans liv och arbete. Foto: Pia Lehto/SVT
Ett personligt porträtt av Carl XVI Gustaf. Filmaren Karin af Klintberg har under två år fått den unika möjligheten att på nära håll följa kungen i hans liv och arbete. Foto: Pia Lehto/SVT

Det märks på Karin att hon är nervös inför mötena med kungen då inget får gå fel. Därför förhåller hon sig noggrant till reglerna som gäller. När hon ska besöka kungen på Drottningholms slott berättar hon för tittarna vad som gäller.

– Inget får gå fel, då jag har tacksamt följt råden som hovet har gett mig, säger Karin af Klintberg och fortsätter:

– Inte urringat, inte kortkort, inte jeans eller boots. Jag ska se respektabel ut och får inte säga du.

Strängt även på Haga

Men det är inte bara konungen själv som håller hårt på traditionerna. På Haga slott gäller också strikta regler för hur man ska klä sig och bete sig.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Prins Daniel i födelsedagsintervjun. Foto: SVT
Prins Daniel i födelsedagsintervjun. Foto: SVT

Inför SVT:s intervju med prins Daniel nyligen så fick inspelningsteamet lära sig vett och etikett.

– Man blir mött av vakten vid grinden, man får inte köra ända fram direkt. Och jag vet att någon i teamet fick, du kanske hör till den generationen som har mössa på sig inomhus, men det fick man inte ha på Haga slott, utan då fick han ta av sig. Jag hör inte till de som går med mössa inomhus, men för många är det en stil. Men där gick gränsen, så var det, säger Marie Nyreröd, producent på SVT, i en intervju med Expressen.

Vad tänker du om de kungliga etikettreglerna? Vanlig hyfs eller förlegade traditioner? Skriv gärna en kommentar på Facebook!