Läkarnas besked – detaljen i bilderna kan avslöja drottning Elizabeths dödsorsak: ”Ser ut som…”

Drottning Elizabeth är minst sagt en av de mest ikonsiska kungligheterna som någonsin levt.

När hon avled vid 96-års ålder blev hon den längst regerande monarken genom tiderna.

Att Elizabeth satt vid tronen i hela 70 år var minst sagt anmärkningsvärt. Hon levde igenom 15 olika premiärministrar. Den första var ingen mindre än Winston Churchill och den sista blev Liz Truss.

Att säga att hon blir saknad är en underdrift.

Den brittiska kungafamiljen kommer, precis som de gjort senaste 1000 åren, fortsätta framåt. Charles blev officiellt kung för inte alls länge sedan – men det är väldigt svårt att se hur någon ska kunna bli lika älskad och respekterad som drottning Elizabeth.

Drottning Elizabeth
Foto: Wikkicommons

Hennes död var mycket sorglig, men kanske inte speciellt oväntad med tanke på hur hennes hälsa såg ut efter att hennes älskade make prins Phillip gick bort.

Var pigg dagarna innan

Drottningen tvingades ställa in olika evenemang och syntes inte speciellt mycket i media sista tiden. Och även om hon var med för att fira sitt platinajubileum var det många som oroade sig för att slutet var nära.

Men hennes sista vecka i livet var hon relativt pigg, menar Doktor Iain Greenshields.

Han var vid drottningens sida och berättar för Daily Mail att de åt middag tillsammans på lördagen och middag på söndagen, och att hon var ”fylld av glädje”.

”Det kom som en chock när jag hörde att hon blivit så sjuk, eftersom hon var i otroligt bra form under helgen”, har förklarade han.

”Hon var livet och själen i saker och ting. Hon berättade väldigt personligt om sin barndom för mig, om hennes hästar från förr. Hon kunde deras namn 40 år tillbaks i tiden, människors namn och platser var hon otroligt duktig på.”

Artikeln fortsätter efter bilden

Drottning Elizabeth i London 2008. Foto: Alessia Pierdomenico / Shutterstock.com
Drottning Elizabeth i London 2008. Foto: Alessia Pierdomenico / Shutterstock.com

Läs mer: Här tar Elizabeths favorithäst ett sista farväl

Sista bilderna på drottningen

Jane Barlow var fotografen som tog den allra sista bilden på Elizabeth. Bara några dagar innan hennes död välkomnade drottningen den nya premiärministern Liz Truss på Balmoral.

I en intervju har Jane Barlow förklarat att drottningen var ”skör” men på bra humör vid tillfället då bilderna togs. Och det kommer kanske inte som en chock för någon att Elizabeth II var proffsig, snäll och trevlig ända till slutet.

”Hon bjöd på många leenden”, sa Jane till Sky News.

När fotograferingen var avklarat och Barlow skulle rummet fick hon ytterligare ett stort leende av drottningen.

”Jag var där för att fotografera hennes möte med den nya premiärministern, men för mig var den bästa bilden den jag tog på drottningen själv. Och nu har den såklart blivit ännu mer speciell.”

Artikeln fortsätter efter bilden

Drottning Elizabeth
Foto: Jane Barlow /TT

Bekräftade hennes död

När beskedet kom gällande drottningens försämrade hälsotillstånd började kungligheter snabbt påbörja sin resa till Balmoral.

Buckingham palace bekräftade sedan på torsdagskvällen den 8 september 2022 att Elizabeth hade dött.

Flaggorna vid Buckingham Palace flaggade på halvstång vid 18.30 och ett officiellt besked gällande drottningens död sattes upp vid portarna, enligt tradition.

Charles ord om sin älskade mor

Drottningens äldste son och tronarvingen, Charles, har nu blivit kung.

”Min älskade mors bortgång, hennes majestät drottningen, är en av de största sorgerna för mig och min familj”, sade Charles i ett uttalande enligt brittiska medier.

”Vi sörjer djupt över bortgången av en älskad monark och en mycket älskad mor. Jag vet att hennes bortgång kommer att kännas djupt i hela landet, rikena och samväldet, och av otaliga människor runt om i världen”.

”Under denna period av sorg och förändring kommer min familj och jag att bli tröstade och upprätthållna av vår kunskap om den respekt och djupa tillgivenhet som drottningen besatt så vidsträckt.”

Läs mer: Starka orden i handskrivna brevet på Elizabeths kista – kung Charles sista hälsning till sin mamma

Detaljen i bilderna som fått reaktioner

Efter hennes bortgång har det uppståt många frågor, och inte minst är det många som undrar vad anledningen bakom hennes död var.

Buckingham Palace har varit något tystlåtna gällande hennes tillstånd, men på internet har funderingarna varit många. En del har bland annat lagt märket till att hennes händer på bilderna som Jane Barlow tog var fyllda med blåmärken.

Artikeln fortsätter efter bilden

Den sista kända bilden på drottning Elizabeth II, då hon tog emot den nytillträdda premiärministern Liz Truss vid slottet Balmoral i Skottland tisdag 6 september. Foto: Jane Barlow/Pool Photo via AP/TT
Den sista kända bilden på drottning Elizabeth II, då hon tog emot den nytillträdda premiärministern Liz Truss vid slottet Balmoral i Skottland tisdag 6 september. Foto: Jane Barlow/Pool Photo via AP/TT

Sanningen är att allmänheten kanske aldrig kommer få ett helt klart svar på vad som ledde till Elizabeths död.

Med det sagt så har experter åren innan hennes bortgång förklarat att det kan röra sig ”geriatriska syndrom”, vilket i princip handlar om att många äldre upplever olika symptom utan att det är en specifik sjukdom.

Det finns ett test som kallas Prisma-7 som används i Storbritannien för att avgöra äldre personers generella hälsotillstånd. Drottningen mötte fem av sju kategorier, då hon var över 85, behövde en käpp, regelbunden hjälp och även var tvungen att ställa in olika aktiviteter.

Läs mer: Här sörjer Victoria och Daniel drottning Elizabeth – höll egen minnesstund

Prins Philips död bidragande

Doktor Ginni Mansberg berättade i Sunrise att prins Philips död kan ha varit en bidragande faktor till drottningens försämrade hälsa.

”Hon förlorade sin make efter så många år tillsammans, och enligt statistisk är de 12 månaderna efter att man förlorat en partner en tid som innebär stora risker”, sa hon.

”Sorg adderar ansträngningar på kroppen, och det är oerhört tufft att förlora någon som du har varit gift med under så lång tid.”

Artikeln fortsätter efter bilden

Drottning Elizabeth, prins Philip
Foto: TT

Läkarens ord om bilderna

Doktor Deb Cohen-Jones har analyserat drottningens blåa händer i en intervju med the Daily Mail.

”Det ser ut som att det kan röra sig om perifer artärsjukdom. Det är ett tillstånd som påverkar blodcirkulationen och som påverkar blodkärlen på utsidan av hjärtat och hjärnan”, förklarade hon och fortsatte:

”Ibland kan det leda till hjärtstopp. Om din cirkulation är så dålig så får inte organen tillräcklig blodtillförsel. Det kan vara ett tecken på flerorgansvikt.”

Vila i frid, ers majestät!