Foto: TT

Märtha Louise får skarp kritik efter spritreklam – bara veckor innan bröllopet med Durek: ”Ett misstag”

Den 31 augusti ska prinsessan Märtha Louise och hennes fästman Durek Verrett gifta sig i vackra Geiranger.

Kung Haralds dotter har länge gått sina egna vägar, vilket har lett till både positiv och negativ uppmärksamhet i media och bland det norska folket.

2019 blev det offentligt att prinsessan Märtha Louise hade funnit kärleken i den amerikanske schamanen Durek Verrett.

Sedan dess har paret haft ett distansförhållande, eftersom Verrett bor i Los Angeles. De har båda varit överens om att barnen Maud Angelica, 21, Leah Isadora, 19 och Emma Tallulah, 16, ska prioriteras, vilket är anledningen till att Märtha inte har flyttat till USA.

Verrett har nu fått uppehållstillstånd i Norge, och paret förbereder sig för ett permanent liv tillsammans i landet.

Märtha Louise förbjudna drag – använde kungliga titeln i kommersiellt syfte

Den senaste tiden har det varit en stor mediastorm kring paret inför deras bröllop. De blivande makarna lanserade sin egen gin i juni, som kunde köpas på Vinmonopolet för 500 norska kronor.

Den specialtillverkade bröllopsdrinken har de utvecklat i samarbete med ”Oslo Håndverksdestilleri” och ”Fentimans”. Senare framkom det att prinsessan hade använt både sin prinsesstitel och monogram på spritflaskan, vilket strider mot kungahusets riktlinjer.

Efter lanseringen bekräftades det att prinsesstiteln skulle tas bort från Märtha och Dureks gin.

Här skedde det tyvärr ett misstag, och därför har nu titeln tagits bort från hemsidan, och den kommer också att tas bort från nästa omgång av flaskorna”, skrev prinsessan Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, i ett SMS till VG.

Anledningen är att ginen kan strida mot förbudet mot alkoholreklam. Enligt Vinmonopolet ändrades etiketten efter att produkten registrerades, vilket kan göra den oförenlig med reklamlagen. Försäljningen har därför stoppats tills vidare.

Foto: TT/Terje Bendiksby

Prinsessans användning av titeln i marknadsföring har fått flera att reagera. I november 2022 fick prinsessan och Durek regler för hur de kunde använda prinsesstiteln, där det klargjordes att titeln inte får användas i kommersiella sammanhang.

Bland annat skrev kungliga experten och historikern Trond Norén Isaksen i en krönika i Aftenposten att prinsessan Märtha Louise borde förlora sin prinsesstitel efter gin-skandalen.

Han påpekade att Märtha Louise inte har tillåtelse att använda prinsesstiteln i kommersiella sammanhang.

När avtalet inte respekteras är det dags att stryka Märtha Louises prinsesstitel innan kung Haralds livsverk tar ytterligare skada,” skrev Isaksen.

Märtha Louise och Durek Verretts hotfulla brev

Nyligen kunde tidningen Se och Hör avslöja att prinsessan Märtha Louise och Durek Verrett har skickat ett ”hotfullt brev” till Verretts mor, Veruschka Urquhart.

– Vi har fått höra att du har gjort och fortsätter att göra ärekränkande, nedsättande, falska och provocerande uttalanden som skadar schaman Dureks goda namn och rykte. Schaman Durek förnekar kategoriskt alla uttalanden, står det i brevet som hon mottog i somras.

Brevet är skrivet av advokaten Richard Gora på uppdrag av det förlovade paret. Prinsesstiteln användes i brevet, vilket har väckt starka reaktioner.

– Detta framstår som en del av brudparets försök till omdömeskontroll. Men det ser aldrig bra ut när de resursstarka försöker tysta dem med mindre resurser, säger professor Arne H. Krumsvik vid Högskolan i Kristiania till Se och Hör.

Verrett förnekar dock alla anklagelser från sin mor.

– Att hota sin mor eller andra med stämning om de försöker korrigera den bild han själv målat upp, kan ses mer som ett försök att skrämma till tystnad än som ett verkligt hot, skriver advokat Jon Wessel-Aas till tidningen.

Vad tycker du om detta?

Dela dina tankar i kommentarsfältet på vår Facebook-sida.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev