Foto: NTB

Mette-Marit bryter tystnaden om sonen Marius – orden får experter att reagera: ”Alla som är…”

I augusti åtalades kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Høiby för våldsbrott.

Prinsessans son har åtalats för att ha misshandlat sin dåvarande flickvän efter en incident i en lägenhet på Frogner i Oslo. Efter att åtalet mot prinsessans son blev känt fick två av Borg Høibys före detta flickvänner, Juliane Snekkestad och Nora Haukland, status som målsägande.

Detta skedde först efter att de hade publicerat anklagelser mot honom på sociala medier. Det visade sig senare att Borg Høiby skulle ha stulit ett fordon dagarna efter händelsen.

Han har nu anmälts för stöld av fordon, men händelsen har ändrats till att ha inträffat förra året, bekräftar polisen för TV 2.

Borg Høibys uttalande

I augusti bröt Marius Borg Høiby tystnaden efter våldsskandalen. I sitt uttalande erkände Høiby att han hade misshandlat vad han beskrev som sin flickvän när han var påverkad av alkohol och kokain.

Enligt NRK, som också var först med att nämna uttalandet, bad Borg Høiby om ursäkt via sin försvarsadvokat Øyvind Bratlien.

Förra helgen hände något som aldrig borde ha hänt. Jag begick kroppsskada och förstörde föremål i en lägenhet när jag var berusad av alkohol och kokain efter ett gräl. Jag har flera psykiska sjukdomar som innebär att jag under hela min barndom och mitt vuxna liv har haft och fortfarande har utmaningar. Jag har kämpat med missbruk under lång tid, vilket jag har varit i behandling för tidigare. Jag kommer nu att återuppta denna behandling och ta den på största allvar.

27-åringen fortsatte med att säga att han vill ta ansvar för vad han har gjort, men att han framför allt vill be flickan i fråga om ursäkt.

För mig är det viktigaste att be min flickvän om ursäkt. Hon förtjänade inte det som hände den kvällen och inte heller den extrema pressen från både norsk och utländsk press efteråt. Att bli förföljd av fotografer och journalister i en tid som denna, jag vet att det har varit tufft att hantera.

Han fortsatte med att be om ursäkt till sin egen familj, innan han slutligen vände sig till flickan igen:

Så till dig, min käraste, ber jag om ursäkt. Det här skulle aldrig ha hänt, och jag tar fullt ansvar för mina handlingar…

Marius Borg Høiby på resa till Italien

I slutet av augusti fick vi den överraskande nyheten att Marius Borg Høiby hade lämnat landet. Han upptäcktes på Pisa International Airport av VG. När tidningen bad att få en pratstund med honom svarade Borg Høiby:

Aldrig i livet”, enligt tidningen.

Enligt hans försvarsadvokat, Øyvind Bratlien, reste Borg Høiby på hans rekommendation. Strax efter att han satt sin fot på italiensk mark observerades han på en nattklubb i staden. I den video som Dagbladet har av händelsen håller han i en okänd kvinna och har troligen en drink i handen.

I Pisa ska han ha festat inte långt från det välkända lutande tornet – som är stadens enda partyområde.

Enligt tidningen ska de ha presenterat sig för honom på plats och velat veta vad han tyckte om anklagelserna hemma i Norge och varför han inte var med på prinsessan Märtha Louises bröllop.

Borg Høiby svarade att han var i Pisa med en vän.

”Planen är ingenting – en semester, att vara i Italien”, sade han till tidningen.

När Dagbladet frågade honom hur han hade haft det på sistone svarade han bara ”nej” och avslutade samtalet.

När det gäller fallet i Norge bekräftade polisen på torsdagen i förra veckan att fallet har överförts till sektionen för sexualbrott och våld i hemmet. Åtalet mot Borg Høiby har inte ändrats.

Marius Borg Høiby har fått besöksförbud

På tisdagen i förra veckan skrev Aftenposten att Marius Borg Høiby har beviljats besöksförbud mot den utsatta kvinnan. Detta bekräftades för tidningen av kvinnans försvarsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Ja, det stämmer. Fram till mars 2025. Det ansågs nödvändigt, men jag har inga andra kommentarer”, säger hon.

Initialt ville kvinnan inte ha ett besöksförbud, fortsätter tidningen. Detta har nu införts och Marius får inte besöka, söka upp eller kontakta kvinnan. Varken fysiskt eller digitalt.

Aftenposten skriver också att de träffades flera gånger efter händelsen för att inspektera de skador han orsakat i lägenheten på Frogner. Dessutom förstördes flera av hennes personliga tillhörigheter.

Polisen har haft förebyggande samtal

På tisdagen publicerade Se og Hør nya detaljer i Marius Borg-Høiby-fallet. De avslöjar att polisen förra året hade förebyggande samtal med Borg Høiby om hans kriminella nätverk av vänner. Detta ska ha varit en ”varning” och gavs på Skaugum i Asker. Kort därefter bekräftade polisen officiellt denna information till Aftenposten.

Polisen genomför regelbundet förebyggande samtal med personer som kan vara eller befinner sig i en kriminell miljö. Dessa samtal är en tidig förebyggande åtgärd”, säger Frode Larsen, chef för Oslo polisdistrikt, till tidningen.

Anledningen till samtalet ska ha varit att det var ”lämpligt”.

Det ansågs också nödvändigt eftersom polisen har ett utökat ansvar för säkerheten för kungahuset och medlemmar av kungafamiljen. ”Polisen vill inte gå in närmare på det specifika skälet till samtalet eller dess innehåll”, säger han till tidningen.

Mette-Marit och Marius
Mette-Marit och Marius. Foto: Lise Åserud/NTB

Mette-Marit bryter tystnaden om sin son

På tisdagen bröt även Mette-Marit sin tystnad om anklagelserna mot sin egen son. Det gjorde hon i samband med en pressträff under kronprinsparets länsturné till Trøndelag. Kronprins Haakon har tidigare sagt att fallet är allvarligt och att man är angelägen om att alla inblandade får stöd och goda människor omkring sig.

När frågor ställdes till kronprinsessan på tisdagen sa hon följande:

Av respekt för alla som är inblandade i fallet, inklusive Marius, kommenterar jag inte just nu och ber om respekt för det”, sa hon till pressen.

Hon tillade dock att hon uppskattar allt stöd som har kommit deras väg den senaste tiden. Med andra ord sa hon inte så mycket, men hon förbereder sig för att göra ett uttalande i framtiden.

Se og Hørs kungafamiljeexpert Caroline Vagle reagerar på att Mette-Marit inte sa mer:

Jag är väldigt förvånad över att kronprinsessan inte säger mer än hon gör. Men jag förstår att fallet är svårt att kommentera på grund av alla inblandade, som hon själv säger. Och jag förstår också att kronprinsparet nu vill fokusera på Trøndelag och det uppdrag de har där.”

Uttalandet om kronprinsessan Mette-Marit

Många har reagerat på kronprinsessans uttalande. Bland annat kungafamiljeexperten Tove Taalesen, som inte är förvånad över Mette-Marits val.

Taalesen antyder att meningarna var noga planerade i förväg.

Även om hon inte säger så mycket, så säger hon något. Kronprinsessan väljer att inte uttala sig av respekt för de inblandade, inklusive hennes egen son. Hon säger att det är svårt för henne och hon gömmer sig bakom en inövad mening”, säger Taalesen till Nettavisen.

Den kungliga experten menar att kronprinsessan verkar mer och mer obekväm för varje gång hon får frågor om sin son.

Hon verkade nervös och obekväm, och det här är en situation som hon uppenbarligen önskar att hon inte befann sig i.”

Mette-Marit hade ett bra tillfälle att kommentera Marius-fallet på tisdagen, men valde att inte göra det. Taalesen menar att det var rätt beslut och att det är tydligt att kronprinsparet inte vill stjäla fokus från de evenemang de deltar i.

Det är kanske svårt att förstå varför de inte tar upp den större bilden och de skandaler som finns, men här har kronprinsparet visat en tydlig skillnad. De väljer att koncentrera sig på länsturnén och väljer att inte kommentera det som vi alla vill ha svar på.

Vad tycker du om hur kronprinsessan Mette-Marit har hanterat sin sons fall?

Dela med dig av din åsikt i vårt kommentarsfält på Facebook och dela gärna den här artikeln med dina vänner.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev