Mette-Marits tårar – därför blev det för mycket under nobelmiddagen

Utifrån alla bilder och uttalanden att döma så verkade årets nobeldag bli en riktig succé. Som varje år finns det några händelser eller detaljer kring dagen som blir en hetare potatis än något annat. Förutom prinsessan Sofias glamourösa stil och att kronprinsessan Victoria bar Silvias gamla klänning så var många kameror  på Mette-Marit, när hon djupt berörd bröt ut i tårar.

 

När Fredspriset delades ut i Oslo bröt prinsessan Mette-Marit ut i tårar som inte gick att stoppa.

SVT:s tittare fick följa prisutdelningen, där mycket av fokusen i publiken låg på Mette-Marit som torkade sina tårar.

Anledningen var det tal som hölls för årets pristagare, vilket berörde prinsessan på djupet.

Mette-Marit under nobels fredspris
Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Årets pristagare var  Nadia Murad, 25, och Denis Mukwege, som tilldelades priset för sitt arbete mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter, ett ämne som berör Mette-Marit.

Har upplevt brutalitet och övergrepp

Men det var framförallt valet av ord från Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen som fick Mette-Marit att fälla alla tårar.

– Nadia Murad är ett offer för krigsbrott och har upplevt brutalitet och övergrepp av värsta sortens grymhet. I sin självbiografi har hon beskrivit sin förfäran, smärta rädsla och känsla av förnedring. Det fanns stunder då hon ville ge upp, men hon hade en inre motståndskraft och lät sig aldrig kuvas. Att lyckas fly som hon gjorde var en stor bedrift, säger Berit Reiss-Andersen och fortsätter:

– Idag får hon ta emot får hon ta emot Nobels fredspris för det hon ägnat sig åt efter tiden som fånge hos IS. Hon har trotsat de sociala koderna av skam och tystnad, och vågar berätta om de övergrepp som begåtts mot henne och mot tusentals av andra yazidiska kvinnor och barn.

Se hela talet på SVT Play.

Fina och godhjärtande Mette-Marit. Tryck på Dela-knappen för att visa andra vilka medmänskliga kungligheter vi har i norden.