Pernilla Wahlgrens reaktion – efter kungens nya uttalande om förlossningarna

Pernilla Wahlgrens reaktion – efter kungens nya uttalande om förlossningarna

Kung Carl XVI Gustaf närvarade inte vid sina barns förlossningar.
Det berättar han nu själv öppenhjärtigt i filmen ”Kungen och jag”.
Pernilla Wahlgren ger nu sin syn på saken.
Allsångsledarens uttalande kommer efter att programmet sänts i SVT.

På fredag skrivs ett nytt kapitel i historien om vår monarki.

Då firar kung Carl XVI Gustaf 50 år på tronen. Han är den monark som suttit längst på posten, efter att bara 27 år gammal ha fått ta över densamma av sin farfar Gustav VI Adolf

Det kommer firas med pompa och ståt i flera dagar i Stockholm när kungens jubileum uppmärksammas. På fredag direktsänds flera av festligheterna i SVT, däribland kungens jubileumstal och Te Deum i Slottskyrkan. 

LÄS MER: Därför stoppas Hagasessorna från kungens firande – efter dystra hälsobeskedet: ”Blir inte bättre tyvärr”

Så ska kungen firas – av 3 000 soldater

Dessutom blir det folkfest även på lördagen den 16 september, då kungaparet färdas i kortege genom huvudstaden. 

Och det hela är en mycket stor apprat. 

– Cirka 3 000 soldater och sjömän ur 24 förband ur Armén, Marinen och Flygvapnet paraderar utmed kortegevägen. Eskortskvadron ur Livgardets livskvadron rider före och efter den kungliga vagnen, skriver hovet på sin hemsida.

I samband med jubileet har kungen genomfört flera stora tv-intervjuer. TV4 sänder dokumentärserien ”Tronen”, samtidigt som SVT visar Karin af Klintbergs tidigare bioaktuella ”Kungen och jag” i tre delar. 

Artikeln fortsätter under bilden.

”Kungen och jag”. Foto: Nexiko /SVT

Kungen om förlossningarna: ”Skyllde på att jag skulle ut och motionera”

I den senare berättar kung Carl XVI Gustaf att han inte närvarade vid någon av sina barns förlossningar.

LÄS MER: Nya bilden på kungafamiljen väcker starka känslor – nu ser alla samma sak

I filmen berättar kungen:

– Jag skyllde på att jag skulle ut och motionera. När jag ser tillbaka på det förstår jag inte hur det gick riktigt, säger kungen i ”Kungen och jag”.

På frågan om han har något dålig samvete av detta i dag, blir svaret: 

– Nej inte egentligen. Det kommer inte barnen gilla när jag säger det här, men de känner mig så väl att de vet precis vad jag tycker och tänker, säger kungen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Ett personligt porträtt av Carl XVI Gustaf. Filmaren Karin af Klintberg har under två år fått den unika möjligheten att på nära håll följa kungen i hans liv och arbete. Foto: Pia Lehto/SVT
Ett personligt porträtt av Carl XVI Gustaf. Filmaren Karin af Klintberg har under två år fått den unika möjligheten att på nära håll följa kungen i hans liv och arbete. Foto: Pia Lehto/SVT

Regissören Karin af Klintberg visar förståelse för kungens beslut.

– Vi är ju alla sprungna ur vår tid. Jag pratar med en man som är född 1946, då papparollen såg annorlunda ut. Jag tror han önskar att han varit mer närvarande, men han är kung och det är plikten framför allt, säger af Klintberg till SVT.

Nu får kungen även stöd från annat håll. Pernilla Wahlgren, som i somras gjorde succé som allsångsledare på Skansen i samma kanal, berättar i podden Wahlgren & Wistam att hon uppskattar kungens ärlighet.

– Han låter lite krass kungen men samtidigt så är han ju ärlig. När hon frågar ”Har du varit en bra pappa?” så slår han inte sig för bröstet, säger Wahlgren i podden, enligt Svensk damtidning.

Artikeln fortsätter under bilden.

Pernilla Wahlgren
Foto: SVT

Hon fortsätter:

– Det känns som han har överlåtit det ansvaret lite mer på Silvia och bra barnflickor antar jag, säger Wahlgren i podden.

LÄS MER: Victoria oigenkännlig på nya bilderna – därför väcker kronprinsessan nu starka reaktioner

”Nenne” hyllas i serien

En av de barnflickor som stod kungen nära under uppväxtåren var Ingrid Björnberg, mer känd som ”Nenne” (1913-1994). Hon arbetade som guvernant och barnflicka hos kungafamiljen i många år, och ägnade ett helt yrkesliv åt kungafamiljen.

I filmen ”Kungen & jag”, som sänds i SVT, hyllas hon av såväl kung Carl XVI Gustaf som prinsessan Christina. De båda kungliga syskonen växte upp med ”Nenne” som en viktig person i sin närhet.

– Hon var väl den som vi tydde oss mest till, i de flesta situationer, säger kungen i dokumentärfilmen.

Nenne anställdes vid hovet redan 1938 och fick då bland annat sköta om prins Gustaf Adolfs och prinsessan Sibyllas barn: ”Hagasessorna” och deras lillebror Carl Gustaf.

LÄS MER: Kungens tårdrypande bekännelse – om hur familjen hanterade sorgen efter avlidne pappan: ”Vågade aldrig…”

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.