Foto: TT/Instagram

Plötsliga kritiken mot kungaparet – efter orden i brevet till svenskhjälten Philip Jönsson i Paralympics

Kungaparet hyllade Sveriges guldhjälte Philip Jönsson med hjärtligt telegram.
Men nu möts de av kritik – efter att orden synats av språkgranskare i en Facebook-grupp, skriver Svensk damtidning.

Det var på tisdagen som Philip Jönsson tog Sveriges första guld i årets Paralympics. När när pressen var som störst under finalen i luftgevär, 10 meter stående – ja, då levererade Jönsson som mest.

Jönsson vann tävlingen med en totalpoäng på 252.8 – och slog därmed också det paralympiska rekordet i sin gren.

Detta gick så klart inte obemärkt förbi. Hemma i Sverige satt folk i slott och koja och följde dramat från Tokyo.

Efteråt hyllades Philip Jönsson stort i sociala medier. Dessutom förärades han med ett gratulationstelegram från självaste kungaparet.

På liknande sätt har kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia under sommaren hyllat våra svenska hjältar i OS och Paralympics.

”Ett gratulationstelegram till Philip Jönsson som i dag tog guld samt slog paralympiskt rekord på tio meter luftgevär vid Paralympiska sommarspelen i Tokyo”, skriver hovet på Instagram där kungaparets telegram också visas upp:

”Ett stort grattis till en pangseger! Det är särskilt imponerande att du inte bara har tagit guld utan även ett nytt paralympiskt rekord. Tack för en fin uppvisning”, skriver kung Carl Gustaf och drottning Silvia i ett brev.

Många som läst kungaparets personliga brev till Philip uppskattar draget.

”Pangseger – så träffande!”, skriver exempelvis en person i kommentarsfältet till inlägget.

Språkkritiken mot kungaparet efter hjärtliga brevet

Samtidigt möts hovet också av kritik – av den språkliga karaktären.

STOCKHOLM 20201012 Kung Carl Gustaf och drottning Silvia Kungaparet besökte under måndagen Stockholms län för att se hur det har påverkats av Covid-19. Bland annat besökte man Karolinska institutet och command center vid Karolinska universitetssjukhus i Solna. Vid Karolinska sjukhuset förevisades kungaparet command center av bla sjukhusdirektör Björn Zoëga och operativa cheferna Sara Lindholm Larsson och Martin Tegnér. Foto: Claudio Bresciani / TT

Brevet till Sveriges skyttehjälte har nämligen granskats i en populär Facebook-grupp för språkjägare, skriver Svensk damtidning. I denna Facebook-grupp framkommer nu kritik mot språket i kungaparets telegram till guldhjälten.

”Nog tar man inte ett rekord utan ’slår’ ett rekord. Jag tycker att det skulle stå ’även slagit ett nytt paralympiskt rekord’”, skriver en av språkgranskarna i Facebook-gruppen, uppger Svensk damtidning.

”Man sätter ett (nytt) rekord och slår det gamla. Man kan även tangera ett rekord”, skriver en annan av experterna i gruppen, uppger tidningen.

Philip Jönsson laddar om

Huruvida huvudpersonen Philip Jönsson själv överhuvudtaget lägger någon fokus på denna språkfråga förblir oklart. Nu gäller det i stället för svenskhjälten att ladda om när äventyret i Tokyo nu fortsätter med nya tävlingar!

Nu passar vi på att gratulera Philip Jönsson till guldet! Så bra jobbat!

Vad tycker du om kritiken mot orden i telegrammet från kungaparet? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.