Prins Daniel ber om ursäkt efter orden i tv – berättar om privata samtalet: ”Han skäms”

Prins Daniel lyfte luren och ringde personligen upp förra OS-hjälten Maria Rooth för att be om ursäkt.

Anledningen: Ett inslag i SVT:s årskrönika ”Året med Kungafamiljen”.

– I telefonen låter Prins Daniel ångerfull på rösten och jag känner att han menar allvar när han ber om ursäkt. Han skäms, skriver Maria Rooth på Instagram.

Det var i början av 2018 som Maria Rooth blev inbjuden av Prins Daniel till att medverka av invigningen av Ockelbos nya ishall. Prinsen hade bjudit in flera gamla hockeyproffs till en uppvisningsmatch.

I SVT:s ”Året med Kungafamiljen” visades ett inslag från invigningen. Där syns Daniel spela tillsammans med Maria Rooth och andra hockeylegendarer som Peter Forsberg och Mats Sundin, inför fullsatta läktare. Även kronprinsessan Victoria och prins Oscar var där för att heja.

– Jag är otroligt tacksam för att killarna tar sig tid att komma hit, säger prins Daniel, i full hockeymundering, i programmet.

 

FOTO: SVT/Året med Kungafamiljen

Maria Rooth om prins Daniels ord: ”Många i min närhet reagerade”

Just de orden fick Maria Rooth att reagera när hon såg programmet.

– I en sekvens uttrycker Prins Daniel sin glädje över att spela med ”killarna”. Många i min närhet reagerade på den kommentaren eftersom vi även var två tjejer inbjudna, skriver hon på Instagram.

View this post on Instagram

Telefonen ringer. ”Hej, det är Prins Daniel”. Jag står på isen med mina döttrar och Lowa har precis lärt sig att bromsa med en skridsko. Hon är stolt! Det lyser i hennes ögon. Jag är stolt. I början av 2018 blev jag inbjuden att medverka på invigningen av Ockelbos nya ishall tillsammans med Prins Daniel och gamla legendarer inom ishockeyn. För två veckor sen visades i vanlig ordning ”Året med Kungahuset” och då fick inslaget om Ockelbo vara med. I en sekvens uttrycker Prins Daniel sin glädje över att spela med ”killarna”. Många i min närhet reagerade på den kommentaren eftersom vi även var två tjejer inbjudna. I telefonen låter Prins Daniel ångerfull på rösten och jag känner att han menar allvar när han ber om ursäkt. Han skäms. Jag tänker att det är precis det här som tar oss framåt. Vi hamnar alla i situationer där normer omedvetet styr oss. Det är så normer fungerar. Som en gammal vana. Skillnaden är när man har modet att be om ursäkt, att reflektera. Jag tror att det är just den insikten hos oss som kommer att lösa upp förlegade normer och strukturer. Tack Prins Daniel för ditt mod. Det är så här vi gör det tillsammans. Lowa får ögonkontakt med Lykke. De har samma tanke. Vem kommer först till andra sidan? #keepupthespirit #närnormenblirsynlig #vågabrytanormer #mod #normeriförändring

A post shared by Maria Rooth (@mariarooth) on

Maria Rooth avslöjar nu att hon fått en personlig ursäkt av prins Daniel. Hon berättar att prinsen lät ångerfull och skamsen.

– Jag tänker att det är precis det här som tar oss framåt. Vi hamnar alla i situationer där normer omedvetet styr oss. Det är så normer fungerar. Som en gammal vana. Skillnaden är när man har modet att be om ursäkt, att reflektera. Jag tror att det är just den insikten hos oss som kommer att lösa upp förlegade normer och strukturer, skriver hon och hyllar prinsen.

– Tack Prins Daniel för ditt mod. Det är så här vi gör det tillsammans.

FOTO: SVT/Året med Kungafamiljen

Så svarar hovet

Hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftar för Expressen att prinsen bett om ursäkt.

– Så fort prinsen insåg sitt misstag ville han direkt ringa upp Maria Rooth. Även om han vid tillfället av uttalandet stod i killarnas omklädningsrum vill han självklart be om ursäkt, säger hon till tidningen och poänger att inkludering är en viktig fråga för kungafamiljen och prins Daniel.

Visst är det stort när man vågar be om ursäkt? Kommentera gärna och diskutera vidare på Facebook vad du tycker om prins Daniels ord och agerande.