Prins Daniels beslut med kronprinsessan Victoria efter orden i SVT – gör det för Estelles skull

Foto: SVT/TT

Prins Daniel gjorde succé i SVT-intervjun.
Efteråt har han och kronprinsessan Victoria ett viktigt åtagande att ta hand om.
Och de gör det för prinsessan Estelles skull.

Det var historiska bilder som kablades ut över landet i tisdags.

Då ställde prins Daniel upp på en stor och öppenhjärtig intervju med SVT:s Carina Bergfeldt. Det timslånga programmet sändes på bästa sändningstid, för att uppmärksamma att prinsen fyller 50 senare i år.

Närmare bestämt den 15 september – vilket sammanfaller med den dagen då kung Carl XVI Gustaf firar just 50 år på tronen. Tala om sammanträffande!

LÄS MER: Starka reaktioner efter Carina Bergfeldts fråga om skilsmässoryktet till prins Daniel

Artikeln fortsätter under bilden.

Prins Daniel intervjuas i SVT på tisdagskvällen. Foto: SVT

Det har nu gått 13 år sedan prins Daniel sade ja till kronprinsessan Victoria. Den 19 juni 2010 kommer alltid vara en historisk dag i Sverige – och en mycket speciell dag för kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Det var nämligen då bröllopsklockorna slog för de lyckliga tu, samtidigt som hela svenska folket fick glädjas åt deras kärlekslycka.

Efter den kärleksfulla vigseln strålade det nygifta paret, samtidigt som kronprinsessan tackade svenska folket för att hon äntligen fått sin prins. Sedan den där magiska bröllopsdagen sommaren 2010 har Victoria och Daniel också välsignats med två barn: prinsessan Estelle, 11, och prins Oscar, 7.

I intervjun med Carina Bergfeldt fick prins Daniel bland annat frågan om han är romantisk. Han svarade då att både han och Victoria är lika romantiska i dag.

– Jag tror att, om man har den här kemin som vi har så finns den med hela tiden. Sedan är det klart att man måste ha tid för varandra. Det kan ofta vara en bristvara, det vet ju du och alla andra som har familj och krävande yrkesliv. Man vill vara hemma mer och ha mer tid för varandra och familjen och sådär. Men jag tycker att vi lyckas, säger prins Daniel i SVT-intervjun.

LÄS MER: Här kan prins Daniel inte låta bli att skratta – när bilderna från förr dras upp i SVT: ”Stelt”

Carina Bergfeldt intervjuar prins Daniel inför dennes 50-årsdag. Programmet sänds i SVT den 29 augusti. Foto: Janne Danielsson/SVT

Daniels beslut med Victoria för Estelles skull

Efter det att SVT-intervjun – där såväl prinsen som intervjuare Bergfeldt hyllats rejält av tittarna – sänts på tisdagen är det nu business as usual som gäller för kronprinsessan och hennes make.

Nöjeslivet har undersökt Victorias och Daniels respektive officiella kalendrar i sina uppdrag för monarkin.

Och på torsdagen gör paret någonting för prinsessan Estelles skull.

Artikeln fortsätter under bilden.

BORGHOLM 20230714 Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och barnen prinsessan Estelle och prins Oscar lämnar Borgholms slottsruin efter Victoriakonserten och firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland. Foto: Caisa Rasmussen / TT

De kommer nämligen att närvara vid ett styrelsesammanträde i Prinsessan Estelles kulturstiftelse. Sammanträdet kommer att ske på kungliga slottet, enligt hovets hemsida. Kulturstiftelsen startades för fyra år sedan.

– Syftet är att främja kulturverksamhet i Sverige och initialt är stiftelsens fokus att etablera en permanent skulpturpark i Rosendalsområdet på Kungliga Djurgården, skriver hovet.

Prinsessan Estelles kulturstiftelse är en av totalt fem som verkar inom kulturområdet för hovet. Bland övriga märks bland andra Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, och Stiftelsen Prins Eugens Waldemarsudde.

LÄS MER: Så drillades prins Daniel innan känsliga frågan om skilsmässoryktet – spelet i kulisserna tittarna inte fick se

”Konst betyder mycket för mig”

Flera gånger har kronprinsessparet medverkat vid olika utställningar för Prinsessan Estelles kulturstiftelse. Sommaren 2021 var även Estelle själv med föräldrarna och invigde skulpturen Life Rings på Kungliga Djurgården i Stockholm.

– Konst betyder mycket för mig, liksom för många andra. Inte bara för upplevelsen här och nu, utan för allt den står för. Konsten berättar om vårt förflutna, den beskriver vår nutid. Kanske kan den också hjälpa oss att ta oss an vår framtid, sade prins Daniel då i sitt invigningstal.

Artikeln fortsätter under bilden.

Hästnäst i kronprinsessparets officiella program i sina ämbeten väntar en riktigt stor och viktig sammankomst.

Tisdag 12 september närvarar Victoria och Daniel vid Riksmötets högtidliga öppnande, då riksdagen återsamlas. Då kommer även kungaparet samt prins Carl Philip och prinsessan Sofia att närvara, enligt hovets kalender. Tidigare samma dag väntar en gudstjänst med anledning av riksmötets öppnande i Storkyrkan i Gamla stan.

Stora firandet – kungens och prinsens 50-årsjubileum

Och bara tre dagar senare är det alltså dags för det stora dubbelfirandet!

Inte nog med att prins Daniel fyller 50 år – även kungens 50-årsjubileum på tronen kommer att uppmärksammas med pompa och ståt fredag 15 september.

SVT kommer att direktsända högtidsgudstjänst Te Deum från Slottskyrkan, högvaktsavlösning på yttre borggården, sångarhyllning och kung Carl XVI Gustafs tal till nationen. Allt med start klockan 09:50 i SVT1 – från firandet av kungens 50 år på tronen. Programledare blir Yvette Hermundstad.

Stort grattis i förskott – både till prinsen och till kungens jubileum!

Jubileumsfotografiet av kung Carl XVI Gustaf med anledning av hans 50 år på tronen. Foto: Thron Ullberg /The Royal Court of Sweden
Exit mobile version