Prins Daniels hälsobesked – 15 år efter operationen: ”Kan inte tänka mig något värre”

Prins Daniel har verkligen blivit ansiktet utåt för transplantationer – och det en roll han åtagit sig med den äran.
15 år efter njurtransplantationen berättar han om hur livet har blivit.

Det var nästan på dagen 15 år sen, i maj 2009, som hovet lät meddela nyheten om att prinsen hade lagts in på sjukhus för operation.

Daniel skulle då få en njure av sin far, Olle Westling. Detta till följd av prinsens medfödda njursjukdom.

Operationen föll väl ut, till allas lättnad.

Nu har det alltså snart passerat exakt 15 år sen, och Daniel har i flera intervjuer berättat om hur dessa år har varit för honom. I SVT-intervjun som genomfördes i samband med prinsens 50-årsdag förra året, berättade han öppenhjärtigt om det hela.

– I och med att jag fick min pappas njure så kunde vi planera för det. Men det är svårt att planera det perfekt, så jag hade några veckor där jag gick i dialys, 5-6 veckor, och då är man ju väldigt dålig. Då behöver man det för att kunna fungera, sade prins Daniel i intervjun med Carina Bergfeldt.

Tidigare har prinsen också förklarat vilken tuff period det var, och vilken stor skillnad han upplevde omedelbart efter operationen.

– Då var jag ju jättesjuk. Det var inte någon positiv period i livet. Direkt efter operationen mådde jag jättebra direkt – det var som att få ett nytt liv från en dag till den annan, sade prins Daniel i SVT-programmet ”Året med kungafamiljen” 2019.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/TT

Tack vare att prins Daniel fick en ny njure lever han nu – 15 år senare – livet i princip som vanligt.

– Jag märker inte det, mer än att man tar mediciner varje dag för att njuren ska trivas. Men jag har haft tur, det finns ju flera hundra människor som står i kö för att få ett organ. Och den här stressen… det är ju hemskt att inte vara frisk, och att då behöva vänta år ut och år in. Vissa överlever ju inte på grund av väntan på sitt organ, sade prins Daniel i SVT-intervjun med Carina Bergfeldt som sändes i höstas.

Transplantation beskrivs av Socialstyrelsen som en livräddande behandling. Under 2022 transplanterades exempelvis 465 njurar i Sverige.

– Tack vare dessa organdonatorer har många transplantationer kunnat genomföras. Därmed har många patienters liv kunnat räddas. För andra patienter har organ- och vävnadstransplantation avsevärt förbättrat hälsan, gett högre livskvalitet och en återgång till ett aktivt yrkesliv. Fortfarande är dock behovet av organ och vissa vävnader för transplantation större än tillgången, skriver Socialstyrelsen på sin hemsida.

Prins Daniel har många gånger fastslagit vikten av att donera organ.

– Som förälder kan jag inte tänka mig något värre än att ha ett barn i behov av ett organ, som skulle kunna vara tillgängligt om viljan att donera var större, sade han tidigare till SVT och fortsatte:

– Det är bara att gå in på donationsregistret (som man hittar här på Socialstyrelsens hemsida, reds anm.). Det tar kanske en minut – så fort går det – och det handlar om att rädda liv.

Dela gärna vidare artikeln!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev