Prins Daniels starka reaktion – efter larmet: ”Blir såklart provocerad…”

Prins Daniels engagemang är starkt.

Efter mötet på slottet hyllas nu prinsen av ”Dopingjägaren”, skriver Svensk damtidning.

Han har varit hela världens dopingjägare i över 45 år.

Svenske professor Arne Ljungqvists engagemang i antidoping-frågorna sträcker sig långt efter pensionsåldern. Nu har han startat en egen stiftelse som tar tag i frågan, och nyligen besökte han Stockholms slott för ett samtal med kungafamiljens egen sportkille – prins Daniel, skriver Svensk damtidning. Han som ofta tar med sina barn och familjen på idrottsevenemang när det passar.

H÷GANƒS 20200129 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel p v‰g mellan Saluhallen och Hˆgan‰s Verkstad i Hˆgan‰s p onsdagen. Foto: Johan Nilsson / TT

Prinsen hade som bekant ett eget gym i Stockholm när han träffade kronprinsessan Victoria. Hans engagemang i idrottsfrågan kan inte överskattas. I sin egen organisation Generation Pep försöker han få barn och ungdomar att börja röra på sig. Vilket även dokumenterats i egna familjen, såsom den egna ”Pep-dagen” i Hagaparken.

– Ambitionen med Generation Pep är att skapa engagemang och förändring för barns hälsa. Det är en stor och omfattande utmaning som ingen kan lösa på egen hand. Vi är glada att från start ha med oss många starka partners, och vår förhoppning är att bli fler, sade Prins Daniel vid starten av stiftelsen 2016.

Han är tillsammans med Kronprinsessan är initiativtagare till Generation pep.

LÄS MER: Estelle får medalj av pappa prins Daniel – och en kram av Bolibompadraken

Antidoping-experten professor Arne Ljungqvist menar att dopingen nu spridit sig utanför idrotten. Att det är ungdomar som styrketränar som nu tar doping.

Arne Ljungqvist på Idrottsgalan 2014. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

– Vi pratade om det med prins Daniel. Det har blivit en folkhälsofråga, säger Arne till Svensk damtidning.

Prinsen ska ha reagerat mycket starkt på samtalet med Ljungqvist, som i många år var toppnamn på världens antidopingbyrå Wada.

– Han blir såklart provocerad. Det blir alla som tycker att det är intressant och kul med tävlingsidrott. Han tycker inte att det här är acceptabelt förstås. Han ville vara med och hjälpa till. Och det behövs ett ständigt arbete, säger Arne Ljungqvist.

LUND 20200130 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel p Immunovia AB vid rundvandringen p Medicon Village Innovation i Lund p torsdagen. Foto: Johan Nilsson / TT Kod 50090

Han menar att detta nu måste motarbetas – och fick råd från prinsen som ju också har en egen stiftelse.

– Släpper man på tyglarna, då går det illa. Vi visste både och jag och prinsen att frågan blivit aktuell på sistone, säger Arne Ljungqvist.

Visst är det bra att vår prins är engagerad i dessa frågor? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!