Prins Daniels tårdrypande ord om relationen till föräldrarna
Prins Daniel och föräldrarna Ewa och Olle Westling. Foto: SVT/Stina Stjernkvist/TT

Prins Daniels tårdrypande ord – om relationen till sina föräldrar Olle och Ewa Westling

En prins av folket.
Prins Daniel växte upp i lilla Ockelbo som lillebror i familjen Westling.
I den stora intervjun med Carina Bergfeldt öppnar han nu upp om relationen till sina föräldrar Olle och Ewa.

När Daniel Westling från Ockelbo träffade Sveriges kronprinsessa i början av 2000-talet sade det, för att använda kungaparets klassiska uttryck, ”klick”.

Historien är noga berättad vid det här laget.

Prins Daniel i intervjun med Carina Bergfeldt. Foto: SVT
Prins Daniel i intervjun med Carina Bergfeldt. Foto: SVT

Det var för snart tjugo år sen som det började tisslas och tasslas om att Victoria, Sveriges blivande drottning, hade träffats av Amors pilar. Enligt sägnen hade kronprinsessan blivit tipsad av sin lillasyster, prinsessan Madeleine, om ett gym där hon hade möjlighet att få träna med en mycket skicklig instruktör.

Hans namn? Daniel.

Och resten är, som det brukar heta, historia.

Historiska orden till Victoria på sagolika bröllopet

Kronprinsessans bröllop med sin Daniel den 19 juni 2010 sågs av miljoner människor då det direktsändes i SVT. Få har väl glömt den då alldeles nyblivne prinsens ord till sin kronprinsessa i talet efter vigseln.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

– Victoria, störst av allt är kärleken, sade Daniel och inte ett öga var torrt i varesig tv-soffor eller slott.

Tv-bilderna som kablades ut över Sverige och världen är lika klassiska som historiska.

LÄS MER: Här bryter prins Daniel mot kungliga regeln – mitt framför ögonen på Victoria

Sedan dess har kronprinsessparet välsignats med två barn: prinsessan Estelle, 11, och prins Oscar, 7.

Artikeln fortsätter under bilden.

H.K.H. Kronprinsessan Victoria / HRH Crown Princess Victoria / H.K.H. Prins Daniel / HRH Prince Daniel / H.K.H. Prinsessan Estelle / HRH Princess Estelle / H.K.H. Prins Oscar / HRH Prince Oscar. Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungahuset

I höst väntar ett stort jubileum för den sportige prinsen som framför allt brinner för frågor gällande barn och ungdomars fysiska välmående. Detta har han genom åren manifesterat i organisationen Generation-Pep där Daniel på olika sätt uppmuntrar unga till en friskare vardag.

Prins Daniel fyller 50 år samma dag som kung Carl XVI Gustaf firar just 50 år på tronen, den 15 september. I samband med detta gav han en exklusiv intervju med SVT:s Carina Bergfeldt. Porträttet, som redan hyllats stort av tv-tittarna, visades på bästa sändningstid under tisdagskvällen.

LÄS MER: Starka reaktioner efter Carina Bergfeldts fråga om skilsmässoryktet till prins Daniel

Prins Daniels ord om relationen till föräldrarna

Där berättade Daniel bland annat om sin uppväxt i Ockelbo – och hyllade sina älskade föräldrar Ewa och Olle.

Mamma och pappa Westling som fått ta klivet in i de fina salongerna när sonen förälskade sig i och så småningom gifte sig med Sveriges blivande drottning. De har förstås bland annat synts till på stora officiella tillställningar med kungafamiljen såsom dopgudstjänster och annat.

Här nedan ser vi det förtjusande paret när de lämnar Te Deum i Slottskyrkan med anledning av högtidlighållandet av kronprinsessan Victorias 40-årsdag fredagen den 14 juli 2017.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2017-07-14 Herr Olle Westling och Fru Ewa Westling lämnar Te Deum i Slottskyrkan med anledning av högtidlighållandet av kronprinsessan Victorias 40-årsdag fredagen den 14 juli 2017. Foto: Stina Stjernkvist / TT
STOCKHOLM 2017-07-14 Herr Olle Westling och Fru Ewa Westling lämnar Te Deum i Slottskyrkan med anledning av högtidlighållandet av kronprinsessan Victorias 40-årsdag fredagen den 14 juli 2017. Foto: Stina Stjernkvist / TT

I det stora SVT-porträttet passade Daniel på att hylla sina föräldrar.

– Jag hade en otroligt fin uppväxt med mamma, pappa och syrran där hemma på Smältvägen. Det var tryggt och kärleksfullt, säger prins Daniel i intervjun med Carina Bergfeldt som sändes på SVT under tisdagen.

LÄS MER: Prins Daniels nya ord om otäcka sjukdomen – så påverkas livet idag: ”Tar mediciner varje dag”

Väldigt noga med att påtala…

Han menar att uppväxtåren format honom och storasystern Anna i en god riktning.

– Jag tycker att mina föräldrar har väldigt bra värderingar som de försökte föra över till mig och min syster Anna, säger prinsen.

Värderingarna har definitivt kommit hemifrån för prins Daniel.

– Jag har vuxit upp i en familj där pappa var väldigt noga med att påtala att ”bara så ni vet barn så är mamma den smartaste av oss två, men jag fick chansen att plugga vidare” och sådant tror jag sätter sig. Det är ett bra föredöme, säger han.

En sådan otroligt fin hyllning till sina föräldrar!

Programmet ”Prins Daniel 50 år” finns att se på SVT Play. Intervjun visas även i repris följande tider: onsdag 30 augusti klockan 22.00 i SVT24, samt klockan 23.30 i SVT1. Dessutom repriseras programmet även på fredag 1 september klockan 10.00 i SVT1.

Carina Bergfeldt intervjuar prins Daniel inför dennes 50-årsdag. Programmet sänds i SVT den 29 augusti. Foto: Janne Danielsson/SVT
Carina Bergfeldt intervjuar prins Daniel inför dennes 50-årsdag. Programmet sänds i SVT den 29 augusti. Foto: Janne Danielsson/SVT

Vad tycker ni om intervjun? Skriv gärna en kommentar!