Prins Daniels vädjan till svenska folket – enda önskan under kungens jubileumsfirande

Den 15 september firar kung Carl XVI Gustaf 50 år på tronen.

Samma dag firar även en annan kunglighet sin födelsedag – så lyder hans vädjan inför dagen.

I år är det 50 år sedan kronprinsen blev kung Carl XVI Gustaf med hela svenska folket.

Närmare bestämt var det den 15 september 1973 på kvällen som han tog över titeln. Detta efter att kungens farfar – kung Gustaf VI Adolf – gick bort på lasarettet i Helsingborg.

LÄS MER: Kungens tårdrypande bekännelse – om hur familjen hanterade sorgen efter avlidne pappan: ”Vågade aldrig…”

Dagen efter for den nye kungen till Stockholm för att tillträda tronen. Numera är han den kung som suttit längst på tronen i Sveriges historia.

Stort firande på slottet

På fredagen den 15 september nu i år firar kungen sitt 50-årsjubileum med en stor fest på det kungliga slottet i Stockholm. Kungligheter från alla världens hörn är inbjudna att delta på festligheterna och det spås bli det största kungliga evenemanget i Sverige på ett helt decennium.

Märkliga sammanträffandet

Men samma dag firas även en födelsedag bland kungafamiljen. Troligtvis blir dennes firande uppskjutet då kungen ska firas.

Det är nämligen prins Daniel som har sin födelsedag den 15 september. Och inte nog med det – han föddes exakt samma dag som Gustaf VI Adolf gick bort och Carl XVI Gustaf blev kung.

Prins Daniel fyller alltså 50 år på fredagen. Det är nästan lite kusligt att tänka på vilket otroligt sammanträffande det är att hans födsel och kungens trontillträde skedde under samma dygn.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Prins Daniel
Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

kungahusets Instagram har man uppmärksammat prinsens födelsedag i ett inlägg.

Kl. 06.54 den 15 september 1973 föddes Olof Daniel Westling på Regionsjukhuset i Örebro. Prinsens födelsedag sammanfaller således med dagen då kronprins Carl Gustaf blev Sveriges konung”, skriver kungahuset i inlägget.

Prins Daniels önskan till födelsedagen

Inför sin födelsedag har prinsen en vädjan till de som önskar att fira hans dag. Han vill att man tänker lite extra på Prinsessan Estelles Kulturstiftelse samt Generation Pep, som verkar för att öka kunskap och engagemang för barn och ungdomars fysiska hälsa.

Kungahuset skriver vidare i inlägget:

De som önskar gratulera Prinsen med en gåva på 50-årsdagen ombeds att tänka på @preks_kulturstiftelse eller @gen.pep, vilka är organisationer som Prins Daniel har ett djupt engagemang i. Läs mer på kungahuset.se

Ett stort grattis önskar vi både till prins Daniel och kung Carl XVI Gustaf!

Ska du också fira kungligheterna på fredag? Berätta gärna hur i kommentarsfältet på Facebook