Prins Harry ångrar fortfarande sitt sista samtal med Diana – så försöker han lindra smärtan

Prins Harry må ha fötts in i obscen rikedom, prestige och titlar, men vägen han vandrat in i vuxen ålder var inte utan kamp.

Kung Charles och prinsessan Dianas andra son växte upp i helt i strålkastarljuset för allmänheten. Han tjänade sitt land i militären, representerade kungafamiljen såväl hemma som utomlands och fann så småningom kärleken i den amerikanska skådespelaren Meghan Markle.

Under större delen av sitt liv har Harry varit en älskad medlem bland många brittiska kungligheter. Men på senare tid har hans popularitet tagit stryk, till stor del av den omtalade intervjun han och Meghan genomförde med den amerikanska tv-profilen Oprah Winfrey förra året.

Efter drottning Elizabeths bortgång förra veckan har det förekommit en del spekulationer om möjligheten att Harry ska komma tillbaka till den kungliga fållan i England. Han själv har varit tyst i frågan, men somliga kännare menar att han kan vilja hjälpa kungafamiljen när de nu går vidare in i en ny era.

LÄS MER: Därför hann inte prins Harry fram till drottning Elizabeths dödsbädd

Här är allt du behöver veta om prins Harry, från hans omtalade utvandring till USA, och hans ånger som involverade hans bortgångna mor, den så djupt älskade prinsessan Diana.

From left, Kate, the Princess of Wales, Prince William, Prince of Wales, Prince Harry and Meghan, Duchess of Sussex walk to meet members of the public at Windsor Castle, following the death of Queen Elizabeth II on Thursday, in Windsor, England, Saturday, Sept. 10, 2022. (Kirsty O'Connor/Pool Photo via AP/TT)
From left, Kate, the Princess of Wales, Prince William, Prince of Wales, Prince Harry and Meghan, Duchess of Sussex walk to meet members of the public at Windsor Castle, following the death of Queen Elizabeth II on Thursday, in Windsor, England, Saturday, Sept. 10, 2022. (Kirsty O’Connor/Pool Photo via AP/TT)

Det har funnits få prinsar i brittisk historia som varit så enhälligt älskade av folket som prinsarna William och Harry.

Bröderna, som alltid sågs nära sin älskade mamma, prinsessan Diana, charmade kungafamiljens fans från deras födsel. Båda växte upp till respektabla unga män; båda lovade att vara inspirerande individer när de gick in i vuxen ålder.

Samtidigt som prins William enligt många gjort ett fantastiskt jobb med att inte ens sätta en halv fot fel i sin roll, har prins Harry – åtminstone på senare tid – haft det skakigare i strålkastarljuset.

Foto: Shutterstock

Harry och Meghans beslut att frångå sina plikter som officiella medlemmar av kungafamiljen höjde mer än bara några ögonbryn. Men det var inte förrän de flyttade till USA som kritiken verkligen tog fart.

Saker och ting kom till en ökänt vägskäl när Harry och Meghan slog sig ner med tv-profilen Oprah Winfrey i en vida omtalande intervju.

Under samtalet med talkshow-värdinnan, som blev en av tv-världens största stjärnor på 1990-talet, gjorde Harry flera påståenden om sin familj, inklusive ett där han insisterade på att hans bror var instängd.

– Svaret på din fråga är nej [jag skulle inte ha lämnat kungafamiljen, reds anm.], sa Harry till Oprah.

Foto: Shutterstock/ComposedPix

– Jag skulle inte ha kunnat eftersom jag själv var instängd, jag såg ingen utväg. Jag var instängd, men jag visste inte att jag var instängd. Men i samma ögonblick som jag träffade Meg, och våra världar kolliderade på de mest fantastiska sätt, och sedan började [jag] se hur fångad i systemet, liksom, resten av min familj är.

– Min far och min bror, de är fångade. De får inte lämna, och jag har stor medkänsla för det.

Dessutom framförde Harry och Meghan påståenden om potentiell rasism mot deras då ännu ofödda barn, Archie, från en icke namngiven medlem av kungafamiljen.

Så hårda var anklagelserna att kungafamiljen själv tvingades göra ett uttalande.

”Hela familjen är ledsen över att höra omfattningen av hur prövande de senaste åren har varit för Harry och Meghan. Frågorna som lyftes, främst den om rasism, är oroväckande. Fastän minnen till viss del kan variera så tar vi dem väldigt allvarligt och kommer hantera dem privat inom familjen. Harry, Meghan och Archie kommer alltid vara väldigt älskade familjemedlemmar”, skrev det brittiska hovet i uttalandet.

Drottningens bortgång i torsdags kommer säkerligen att markera ett monumentalt skifte i den brittiska monarkin, samt tvinga dem in i en ny era under hennes son, kung Charles III.

Med det i åtanke tror vissa kungliga experter att Harry ännu kan hitta en väg till försoning och i slutändan komma tillbaka till den kungliga världen, detta trots de kommentarer han har gjort om kungafamiljen sedan han lämnade Storbritannien.

LÄS MER: Chockbeskedet – kung Charles anställda rasar efter detta: ”Folk är skakade…”

Foto: Shutterstock/ACHPF

Hur som helst befinner sig Harry nu återigen i rampljuset.

På vissa sätt har en stor del av Harrys karaktär formats av hans föräldrars separation och hans mors bortgång. När han intervjuades i Dax Shepards podcast ”Armchair Expert” förra året beskrev han uppväxten som prins som ”en blandning mellan ”The Truman Show” och att vara i ett zoo.

Han talade också öppet om sin mammas problem med paparazzis – både han och Meghan har angett pressens närvaro som skäl för att de lämnade Storbritannien – och reflekterade till och med över den sista gången han pratade med Diana innan hennes död i Paris.

Harry berättade hur han och hans bror William, veckor före sin mammas död, semestrade i det skotska höglandet med sina kusiner. Diana sägs ha gjort det till sin plikt att regelbundet kolla till sina barn – oavsett hur långt borta hon var – men Harry och William, som barn, kunde ofta inte vänta med att avsluta telefonsamtalen så att de kunde fortsätta leka, som de barn de då var.

LÄS MER: Prinsessan Annes förtvivlan – gripande orden om Elizabeths sista timmar i livet: ”Till min mamma…”

På det som senare skulle bli Dianas allra sista dag i livet, tillkallades Harry för att tala med sin mamma efter William. Han erkände att han hade väldigt bråttom att avbryta telefonsamtalet, och trodde aldrig för en minut att det skulle vara den sista gången han någonsin skulle höra sin mammas röst.

Harry kom inte klart ihåg detaljerna i det sista samtalet han hade med mamma Diana, och han gör heller inga försök att dölja hur mycket han ångrat hur lång samtalet varade. Han var bara tolv år när Diana omkom i en bilolycka i Paris.

– Jag kan inte nödvändigtvis komma ihåg vad jag sa men allt jag minns är förmodligen att jag ångrar resten av mitt liv, hur kort samtalet var, sa han.

I dokumentären ”Prinsessan Diana: minnet efter vår mamma” berättade han:

– Om jag hade vetat att det var det sista samtalet någonsin hade jag pratat längre. Jag skulle ha sagt helt andra saker till henne om jag bara hade vetat, säger prins Harry i dokumentären.

LÄS MER: Hårda kritiken mot Charles – rasar mot kungens beteende på historiska bilderna

Foto: Shutterstock/mark reinstein

Mixen av känslor ledde säkert till att Harry kämpade på allt eftersom åren gick och den unge prinsen blev vuxen. Trots det hävdade Harry att han bara grät två gånger för att uttrycka sin sorg. En gång var när han besökte sin mammas grav 1997, samtidigt som han vägrade att nämna omständigheterna kring den andra gången.

Om att sakna sin mamma sa Harry: 

– Det finns inte en dag som William och jag inte önskar att hon fortfarande fanns kvar, och vi undrar vilken typ av mamma hon skulle vara nu och vilken typ av offentlig roll hon skulle ha, och vilken skillnad hon skulle göra.

Vi kan alla hålla med om att hon verkar ha varit en helt underbar individ, en inspirerande förebild och en fantastisk mamma.

Sommaren 1987, Diana med sin yngste son Harry i en varm famn. Foto: AP Photo/John Redman/TT
Sommaren 1987, Diana med sin yngste son Harry i en varm famn. Foto: AP Photo/John Redman/TT

Huruvida Harry ens kommer att återvända till Storbritannien och återuppta sina plikter inom kungafamiljen återstår att se, men det går med ganska stor sannolikhet att säga att hans bror kommer att behöva honom även i framtiden.

LÄS MER: Mystisk lapp strax före dödsbeskedet om Elizabeth förbryllar – orden bakom kulisserna: ”Något konstigt pågår…”

Vad tror du? Kommer Harry att återvända till Storbritannien och kungahuset någon gång i framtiden?

Dela den här artikeln på Facebook och låt oss veta dina tankar och känslor angående Harrys position i kungafamiljen.