Prins Harrys fina insats för barnen – initiativet efter saknaden av mamma Diana: ”Är inte ensam”

Prins Harry var bara tolv år när han förlorade sin mamma Diana i en trafikolycka, och fick hantera chockbeskedet inför öppen ridå. 25 år senare bär han fortfarande med sig sorgen och saknaden efter sin mamma, vilket drivit honom till ett fint initiativ att stötta barn som förlorat en förälder.

Prins Harry, 38, har vid flera tillfällen pratat öppenhjärtigt om den svåra tiden som följde efter att hans mamma Diana dog 1997.

Prinsessan Diana med yngsta sonen Harry, år 1987. Foto: John Redman/TT
Prinsessan Diana med yngsta sonen Harry, år 1987. Foto: John Redman/TT

”Nära att bryta ihop”

I en konversation med brodern William och hans hustru Kate som filmades av brittiska The Telegraph 2020 avslöjade prinsen att han stängde av sina känslor under många år, för att ta sig igenom traumat. 

– Jag kan lugnt säga att efter att jag förlorat min mor vid 12 års ålder och stängt av alla känslor i över 20 år, har det haft en ganska allvarlig inverkan på både mitt privatliv och arbete. Jag var nära att bryta ihop vid flera tillfällen, alla lögner och missuppfattningar trängde sig på från alla håll, sa Harry häromåret i ett samtal med brodern William och dennes hustru Kate, sa Harry då. 

LÄS MER: Nya hjärtskärande bilderna på William och Harry sprids som en löpeld – nu ser alla samma sak

Det är först på senare år som Harry öppnat upp sig mer om sorgen och kampen som kom av att hantera sin mors död. Bland annat har Harry brutit tystnaden kring flera saker sedan ha och hustrun Meghan Marke valde att lämna kungahuset 2021. 

Men den långa tystnaden och bortstötta känslorna har gett Harry lärdomar som har vill dela med sig av, framförallt vikten av att prata om sina känslor. 

Prins Harry. Foto: Darren Fletcher/TT
Prins Harry. Foto: Darren Fletcher/TT

Prins Harrys stöd till barnen

I samband med den årliga Remembrance Sunday i Storbritannien har Harry skrivit ett känslosamt brev till alla de barn som har förlorat sina föräldrar i krig under militärtjänstgöring, det rapporterar tidningen People.

”Det finns ett band mellan oss trots att vi aldrig har träffat varandra, eftersom vi delar erfarenheten av att ha förlorat en förälder. Jag kan personligen relatera till smärtan och sorgen som kommer när man har förlorat någon och vill att du ska veta att du inte är ensam”, skriver prinsen i sitt öppna brev. 

Han fortsätter texten med att visa att han finns där för alla barnen: 

”Medan jobbiga känslor kommer att dyka upp idag när vi hyllar hjältar som din mamma eller pappa, hoppas jag att du kan finna tröst och styrka i att veta att deras kärlek till dig lever och lyser vidare”. 

Så fina och värdefulla ord från prins Harry. Dela gärna så att fler får ta del av dem.