Prins Harrys starka ord om Diana – 25 år efter hennes död: ”Mamma jagades till döds för att hon var…”

Sedan drottning Elizabeth II:s död har allt strålkastarljus fallit på den brittiska kungafamiljen och deras närstående. I samband med det har en intervju med prins Harry blivit omtalad och delad efter att han jämfört sin hustru Meghans situation med sin mamma Dianas sista tid i livet. Orden väcker nu starka känslor hos många. 

Dokumentärserien The Me You Can’t See finns tillgänglig på internet och skapar stora rubriker. Serien är ett initiativ av kända journalisten Oprah Winfrey och prins Harry, som pratar om mental hälsa och konsekvenser av psykisk ohälsa. 

Prins Harry bröt tystnaden

En av de saker som karaktäriserade Prins Harrys mamma – prinsessan Diana, var hennes öppenhet kring just mental hälsa. Hon fick själv utstå mycket i och med att hon ständigt var bevakad, enligt Harry. 

Prinsessan Diana och prins Harry 1987.
Prinsessan Diana med yngsta sonen Harry, år 1987. Foto: John Redman/TT

I en av delarna pratar Harry om sin mammas död, som inträffade 1997. Han jämför den diskriminering hans hustru Meghan Markle utsatts för med den hans mamma fick utstå när hon träffade en man som inte var vit. Harry använder ordet “rasism”, för att förklara det som Meghan och Diana utsattes för. 

”Min mamma jagades till döds för…”

Han berättar om den diskriminering Meghan Markle fått stå ut med, med den hans mamma och hennes egyptiske kärlek fick uppleva i slutet av 90-talet. 

“Historien upprepar sig”, säger Harry i dokumentärserien. 

LÄS MER: Prins Harry ångrar fortfarande sitt sista samtal med Diana – så försöker han lindra smärtan

Prinsessan Diana och kung Charles (dåvarande prins), ansökte om skilsmässa 1996, vilket var ett hett ämne för brittisk media. Året därpå fick paparazzifotografer syn på prinsessan Diana när hon besökte Paris tillsammans med kärleken Dodi Fayed

När Harry blickar tillbaka på sin mammas död 1997 säger han: 

“Min mamma jagades till döds för att hon var i ett förhållande med någon som inte var vit”, säger prins Harry till kamerorna.

Prins William, prins Harry och kung Charles. Foto: John Gapes/TT
Prins William, prins Harry och kung Charles. Foto: John Gapes/TT

I den omtalade intervju med Oprah Winfrey från 2021 berättar Meghan Markle om hur det fanns personer i det brittiska kungahuset som uttryckt en oro för hur Archies hudfärg skulle bli när han väl föddes. 

Drottningens svar

Efter att intervjun med Oprah Winfrey sändes under tidiga våren 2021 gick drottning Elizabeth ut med ett officiellt uttalande, som enligt CNBC löd såhär:

”Frågorna som tas upp, särskilt de om ras, är oroande. Även om vissa minnen kan variera, tas de på största allvar och kommer att tas upp av familjen privat”. 

Hon fortsatte: 

”Harry, Meghan och Archie kommer alltid att vara mycket älskade familjemedlemmar”.

LÄS MER: Drottningens bitterljuva sista meddelande till prins Harry – avslöjades till slut på hans födelsedag

För fler kändis- och kunganyheter, följ Nöjeslivet på Facebook.