Prinsessan Birgitta bryter tystnaden om sin hälsa – beskedet efter hjärtoperationen: ”För tillfället…”

Prinsessan Birgitta är en av Kung Carl XVI Gustafs systrar.

För en tid sedan genomgick prinsessan en hjärtoperation.

Nu berättar hon för Svensk dam hur hälsan ser ut idag.

Kung Carl XVI Gustafs syster Birgitta växte upp på Haga slott tillsammans med resten av syskonskaran.

Prinsessan Birgitta
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Birgitta fick tillsammans med prinsessorna Margaretha, Désirée och Christina tidigt benämningen ”Hagasessorna”, vilket idag är en folklig och inofficiell benämning på dem.

”Oerhört social person”

Hon är Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Sibyllas näst äldsta dotter och ofta beskrivs hon som en mycket färgstark person.

– Birgitta är en oerhört social person och hennes styrka är att hon ser alla människor. Hon gör inte skillnad på någon och tar sig tid med alla som vill komma i kontakt med henne. Varje gång vi pratar har hon alltid kommit hem från någon resa. Hon är ständigt på språng någonstans i världen, sade golfkompisen Emil von Schultz i en intervju med Expressen för några år sedan.

Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina Drottningholms slottskyrka. Foto: Jonas Ekströmer / TT

För ungefär två år sedan drabbades dessvärre prinsessan av hjärtproblematik och behövde vård för tillståndet.

Problem med hjärtat

Hon tvingades till hjärtoperation och i samma veva behövde de även starta om prinsessans hjärta.

Nu berättar hon för Svensk dam att hon som tur är mår bra idag, och hon verkar inte ha haft några större hjärtproblem efter operationen.

– För tillfället mår jag bra. Tack och lov. Men man är ju lite gammal så det händer grejer. Det har varit så himla varmt här så man har inte orkat gå ut. Jag är mest hemma, säger hon till tidningen.

Vet inte när hon kommer till Sverige

I samma intervju frågar de när prinsessan, som är bosatt i Spanien, planerar att komma till Sverige nästa gång.

– Det är inte något planerat. Jag har det så bra här. Mitt hem är ju egentligen München. Där bodde jag i 40 år och i Sverige 24 år. Men det är klart att man alltid älskar sitt hemland, förklarar hon då.