Foto: Maja Suslin/TT & Jonas Ekströmer/TT

Prinsessan Birgittas nya ord om systern Desirées hälsa – efter kampen utanför rampljuset

Prinsessan Desirée drabbades tidigare av hjärnhinneinflammation.
Nu berättar Birgitta hur systern mår i dag.
– Så är det ju, säger hon till Hänt.

Prinsessan Desirée, som är kung Carl XVI Gustafs äldre syster och medlem av Serafimerorden, har valt ett liv bortom strålkastarljus. Hon är kanske rentav den hemligaste medlemmen av alla kungligheter.

Redan efter sitt bröllop med Niclas Silfverschiöld (1934–2017) år 1964 ska hon ha uttryckt en önskan om att få avsäga sig sin kungliga titel, skriver kungliga magasinet Svensk damtidning. För ett par år sedan bekräftade Desirée sin inställning.

– Jag betraktar mig numera enbart som mor och maka och fäster ingen större vikt vid mitt prinsess-skap. Rent principiellt tycker jag för övrigt det är fel att rida på ursprung och släktskap, sade Desirée för några år sen till Svensk damtidning.

Inte synts till på sex år

Senaste gången svenska folket kunde se Desirée i offentligheten var när prinsessan Adrienne döptes i Drottningholms slottskyrka sommaren 2018. Då hade samtliga fyra systrar – utöver Desirée även Margaretha, Birgitta och Christina – som i folkmun omnämns som ”Hagasessorna”, tagit plats i kyrkbänken. Det för att välkomna prinsessan Madeleines och Chris O’Neills yngsta dotter in i kyrkan.

När Desirées lillebror, kung Carl Gustaf, firade 50 år på tronen i Stockholm ifjol tvingades Desirée lämna återbud. Liksom Margaretha och Birgitta.

Drabbades av hjärnhinneinflammation – så mår Desirée nu

Den senare berättade då att Desirée dessvärre genomgått en tuff tid hälsomässigt.

– De kan inte gå och blir inte bättre, tyvärr. Desirée hade hjärnhinneinflammation så hon får nog vara glad att hon lever överhuvudtaget, sade prinsessan Birgitta då till Expressen.

Nu ger prinsessan Birgitta ett nytt besked om sin äldre syster Desirée. När hon ombeds beskriva läget med systern, blir svaret från Birgitta:

– Nja, sådär. Vi är alla gamla så vi kämpar. Så är det ju, men annars står allt väl till, mer än så har inte jag att berätta, säger Birgitta till Hänt.

”Hagasessan” förklarar att hon under sommaren fått besök av Desirées barn i hemmet på Mallorca, vilket förstås var ett glädjeämne.

– Vi har det ju väldigt varmt här så man sitter mest hemma och tar det lugnt. Men ja läget är bra, det är inga fel på något sätt, säger Birgitta till veckotidningen.

Vi önskar er Hagasessor allt gott!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev