Foto: Instagram @kungahuset & Pontus Lundahl/TT

Prinsessan Christinas stöd till Silvia mitt i svåra sorgen – här ställer ”Hagasessan” upp för familjen

Här ställer prinsessan Christina upp för familjen.
Mitt i drottning Silvias svåra sorg kliver den 81-åriga ”Hagasessan” in i hennes ställe.

Prinsessan Christina har i decennium efter decennium helhjärtat ställt upp för kungahuset och för sin lillebror, kung Carl XVI Gustaf. I somras fyllde den folkkära ”Hagasessan” 80, och hon är fortfarande aktiv även om hon trappat ner på sina offentliga åtaganden.

I stället har Christina successivt lämnat över till den yngre generationen i kungafamiljen. I intervjuer de senaste åren har hon berättat om hur mycket hon sett fram emot livet som pensionär, som 80-plussare.

– Jag försöker inse att nu är varje dag viktig. Jag vill inte binda upp mig på en massa saker i framtiden, utan verkligen ta vara på det jag har, och de som finns runt omkring mig, sade hon i samband med sin 75-årsdag 2018, till Dagens Nyheter.

Prinsessan Christina – författare

Samtidigt som hon då och då alltså fortfarande dyker upp i officiella sammanhang, såsom under Nobelbanketten ifjol. Då hade Christina pristagaren i litteratur, den norske dramatikern Jon Fosse till bords. Kanske fick de båda författarna då möjlighet att samtala om just litteratur? För Christina har ju själv skrivit flera böcker, bland annat ”Dagar på Drottningholm” (2016) och ”Hon kallades Daisy: att finna en farmor” (2022).

Dessutom utkom hon i slutet av 2023 med sitt senaste verk: ”Joséphine: avlägsen i tid – men nära mig”, som handlar om den egna släkthistorien med fokus på drottning Joséphine.

– Om inte hon hade funnits hade inte heller jag funnits, skriver prinsessan Christina i det personligt resonerande porträttet om drottningen som beskrivs som ”Bernadottedynastins doldis”.

Vid sin sida har Christina i alla år haft maken Tord Magnuson, 83. År 1974 knöt de hymens band – två år före hennes lillebror Carl XVI Gustaf gifte sig med sin drottning Silvia.

Christina och maken Tord ersatte Silvia

Under den gångna helgen fick Christina och Tord tillfälle att göra en insats för kungahuset. De välkomnade då drottning Sonja av Norge till lunch på slottet i Stockholm.

Egentligen skulle drottning Silvia ha välkomnat Sonja till Stockholm – men så blev det inte.

– Drottningen av Sverige skulle ha medföljt Drottningen av Norge till utställningen, men har dessvärre behövt ställa in sin medverkan med anledning av en privat begravning inom familjen Sommerlath, skriver hovet på sociala medier.

Det var i dagarna som beskedet kom att Silvia förlorat sin svägerska. Begravningen ägde rum i Belgien i helgen, och i stället fick alltså prinsessan Christina med make kliva in i drottningens ställe i Stockholm i helgen.

Drottning Sonja är i Sverige för ett besök på Waldemarsudde där verk av den norske konstnären Lars Hertervig (1830-1902) och den svenske konstnären Carl Fredrik Hill (1849-1911) ställs ut.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev