Prinsessan Christinas sorg tillsammans med maken Tord – berörande orden till svenska folket

Prinsessan Christinas ord träffade svenska folket rakt i hjärtat.
”Hagasessans” comeback i rampljuset var allvarstyngd och värdig.

Det var på torsdagen som prinsessan Christina fru Magnuson, 77, gjorde comeback i rampljuset. Den yngsta av kungens äldre systrar, ofta benämnda som ”Hagasessorna”, ställer upp i kronans tjänst trots att hon i flera intervjuer på senare år förklarat hur mycket hon uppskattar att leva som pensionär.

STOCKHOLM 20181211 Prinsessan Christina, fru Magnuson och Tord Magnuson anländer till kungens middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott på tisdagskvällen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Men för kung Carl XVI Gustaf ställer Christina alltid upp – och så även på torsdagen. Det hade då gått exakt ett år sedan coronapandemins utbrott och det första dödsfallet i sjukdomen konstaterades i Sverige. Sedan dess har 13 111 personer avlidit i landet till följd av pandemin.

Detta uppmärksammades på torsdagen av kungafamiljen som närvarade vid en minnesgudstjänst i Drottningholms slottskyrka. Det på initiativ av kungen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel fanns dock inte på plats, då de tidigare under dagen rapporterades positiva för covid-19. Nu sitter de i karantän.

På plats i kyrkan fanns dock kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia samt prins Carl Philip och hans höggravida hustru prinsessan Sofia.

Även kungens syster prinsessan Christina och hennes make Tord Magnuson närvarade. Det blev förstås en mycket känslosam tillställning. Efter att kungen läst ur en bön för svenska folket, stegade Carl Philip fram tillsammans med sin faster prinsessan Christina.

”Hjälp oss att orka gå vidare”

STOCKHOLM 2021-03-11 Prinsessan Christina och prins Carl Philip läser en bön och tänder ljus under en gudstjänst från Drottningholms slottskyrka. Med anledning av årsdagen av det första rapporterade covid-19-relaterade dödsfallet i Sverige genomfördes på torsdagen en gudstjänst i Drottningholms slottskyrka i närvaro av Kungen, Drottningen, Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia, Prinsessan Christina och Tord Magnuson. Gudstjänsten skedde på initiativ av Hans Majestät, som på detta vis ville hedra minnet av pandemins offer. Gudstjänsten leddes av överhovpredikanten biskop Johan Dalman som assisterades av Michael Bjerkhagen, pastor i Kungl. Hovförsamlingen. Foto: Jonas Borg/Kungl.Hovstaterna

De läste tillsammans ur en bön.

– Vi ber för alla som av olika skäl inte hann ta avsked från sina kära och nära. I kväll kommer vi till dig med vår oro och ängslan. Hela det brustna i oss alla. Hjälp oss att orka gå vidare, och tack för att ingen enda är glömd av dig, sade en märkbart känslosam prinsessan Christina då hon läste ur bönen.

Se hela klippet från SVT:s sändning här nedan.

Prins Carl Philip och Prinsessan Christina läste i dag en bön tillsammans med pastor Michael Bjerkhagen vid…

Posted by Kungahuset on Thursday, March 11, 2021

Även kungen läste ur en bön och kungafamiljen avslutade ceremonin med att tända ljus i kyrkan.

Tord Magnuson och prinsessan Sofia tänder ljus för pamdemins offer. Foto: SVT

Efteråt hyllades initiativet från kungen av tusentals tittare via hovets sociala medier.

”Tack för den fina mässan, och för att vårt Kungahus visar detta för oss alla. Värdigt och vacker växelläsning av prinsessan Christina och prins Philip. Det var en vacker och högtidlig ceremoni, och som påminner oss om att alla kan drabbas!”, skriver en tittare i en kommentar på kungahusets Facebook-sida.

Här nedan kan man se kungens bön.

”Tog jag morgonrodnadens vingar, gick jag till vila ytterst i havet, skulle Du nå mig även där och gripa mig med Din…

Posted by Kungahuset on Thursday, March 11, 2021

Vad tycker du om kungafamiljens initiativ på årsdagen av pandemin? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida och dela vidare inlägget.