Foto: Jonas Ekströmer/TT

Prinsessan Madeleine ställer in resan till Brasilien med familjen

Det är snart höstlov och kungafamiljen har en stundande resa till Brasilien inplanerad i kalendern. Tanken var att alla medlemmar och deras familjer skulle följa med och talman Andreas Norlén skulle hoppa in för kungen. Men nu kommer det nya bud från hovet – Madeleine stannar kvar i Sverige.

Hovet meddelade nyligen regeringen att de skulle behöva en vikarie för kung Carl XVI Gustaf inför det kommande höstlovet. Kungafamiljen har nämligen en privat resa till Brasilien inplanerad och samtliga medlemmar väntades följa med.

Regeringen beslutade att talman Andreas Norlén skulle träda fram som biträdande statschef och allt verkade vara i sin ordning inför familjens resa.

Prinsessan Madeleine ställer in resan till Brasilien

Men nu kommer hovet med ett nytt besked. Prinsessan Madeleine och hennes familj har bestämt sig för att stanna hemma i Sverige istället.

– Det stämmer att planerna ändrades, prinsessan Madeleine med familj har valt att stanna kvar i Sverige under höstlovet, säger Johan Tegel, biträdande informationschef vid hovet, enligt Expressen.

– Detta rör en privat resa, och jag har därför ingen ytterligare information att lämna.

Madeleine tar över som statschef

Det innebär att prinsessan nu får kliva in som statschef under tiden som kung Carl XVI Gustaf är bortrest.

Regeringsformen stipulerar att när kungen inte kan fullgöra sina plikter, ska en tillfällig riksföreståndare bli utsedd, men i första hand är det en medlem av kungahuset som står i tronföljden som ska ta över.

Endast om ingen inom kungahuset kan åta sig uppdraget, övergår ansvaret till riksdagens talman. Och med anledning av Madeleines avhopp från resan går nu ansvaret över till prinsessan.

”Med återtagande av meddelande 21 oktober 2024 så meddelas att under tiden 25 oktober – 1 november 2024 inträder H.K.H. Prinsessan Madeleine för att enligt 5 kap. 4 § regeringsformen såsom tillfällig riksföreståndare fullgöra statschefens uppgifter,” skriver riksmarskalken Fredrik Wersäll.

Trots att Madeleine nu står ensam i rollen utan familjens närvaro finns det inga planerade uppgifter som hon måste ta hand om.

– Resan är nogsamt planerad, vilket innebär att det inte är några uppgifter som statschefen har som kommer att genomföras under den här tiden, säger hovets informationschef Margareta Thorgren på tisdagen, enligt Expressen.

LÄS MER: