Foto: Jonas Ekströmer/TT

Prinsessan Madeleines svåra beslut – riskerar bli stor besvikelse för barnen framöver

Prinsessan Madeleine ställs inför ett särskilt dilemma inför den kommande högtiden, uppger Svensk Damtidning.

Efter en lång pandemi kunde prinsessan Madeleine äntligen träffa resten av kungafamiljen i somras. Då tillbringade Madeleine och familjen flera veckor i Sverige. Madeleine med familj hade då varit hemma i Florida under större delen av coronapandemin.

”Ett efterlängtat återseende för den kungliga familjen, som efter lång tid på olika håll nu återigen kan samlas på ”solens och vindarnas ö”, skrev hovet i samband med kungafamiljens stora träff på Öland i somras.

På bilderna sken Madeleine och maken Chris O’Neill i kapp med de andra i kungafamiljen.

Kungafamiljen
Foto: Jonas Ekströmer, Kungl. Hovstaterna

Men under hösten har dystra nyheter kommit från Florida om pandemiutvecklingen. Den stora delstaten på den amerikanska sydostkusten har haft över 57 000 dödsfall sedan pandemins start.

Coronapandemin har så klart påverkat prinsessan Madeleine, Chris O’Neill och Leonore, 7, Nicolas, 6 och Adrienne, 3, som bor i Florida. Även om pandemin också påverkat resten av kungafamiljen, som bor i Sverige, har smittan slagit hårt mot just USA.

Försök har gjorts att stävja pandemin genom att helt eller delvis stänga samhället, vilket naturligtvis har påverkat friheten för prinsessan Madeleines familj.

Leonore och Madeleine. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Prinsessan Madeleines Halloween-bekymmer

För ett år sedan vid den här tiden var restriktionerna särskilt strikta. Madeleine och hennes familj älskar att fira Halloween med sina kläder, dekorationer och, naturligtvis, bus eller godis. Den amerikanska traditionen då barn och unga utklädda knackar på dörren och ber grannarna fylla godispåsen.

2018 hade familjen gjort sitt bästa inför den festliga högtiden som inträffar på hösten i USA. Prins Nicolas hade klätt sig som superhjälten Batman, eller Läderlappen som de lite mer rutinerade kanske känner igen seriefiguren som.

Prinsessan Leonore hade i sin tur klätt ut sig till sjöjungfru, prinsessan Adrienne som en pumpa och Madeleine själv var klädd som en katt. Enligt Svensk damtidning ”älskar” familjen att fira Halloween – med allt vad det innebär.

Men förra året blev Halloween pandemi-anpassad över hela världen. Nu ställs frågan på sin spets – hur blir det egentligen i år?

LÄS MER: Chris O’Neills nya beslut med Madeleine

Rådet till barnfamiljer inför Halloween i USA

Nu, när vi skriver år 2021, undrar många amerikanska familjer om det är säkert att gå från dörr till dörr, eller om det ändå är smartare att tillbringa Halloween-helgen hemma med familjen, särskilt om det finns små barn i familjen som ännu inte har vaccinerats. Sakkunniga har intervjuats om saken i amerikanska medier – och flera är ändå hoppfulla om att barn ska kunna gå på ”bus eller godis”-runda.

– Jag skulle inte nödvändigtvis gå på en fullsmockad Halloween-fest, men jag tycker att vi borde kunna låta våra barn gå och fråga om ”bus eller godis” i små grupper. Jag hoppas att vi kan göra det i år, sade Rochelle Walensky vid Centers for Disease Control and Prevention, till CBS-programmet Face the Nation, uppger Today.

Den Florida-baserade läkaren Mona Amin håller med.

– Jag tror att vi närmar oss en säkrare tid än vi någonsin har sett i denna pandemi med tanke på att vaccinationerna ökar och fallen fortsätter att minska i de flesta delar av landet. Om positivitetsgraden är låg i ditt område och fortsätter att minska när vi närmar oss Halloween, tror jag att det är säkert för bus eller godis i år med några försiktighetsåtgärder. Kanske individuella påsar att dela ut jämfört med barn som tar tag i en gemensam kruka med godis, säger Amin enligt Today.

Hon menar att det bästa sättet att skydda sig mot coronasmittan är att umgås med andra människor som är vaccinerade.

– Ansiktsmask för barn äldre än två som är ovaccinerade kan också hjälpa och kan fördubblas som en del av en kostym, säger Mona Amin.

Då infaller Halloween och Alla helgons dag 2021

Halloween infaller den 31 oktober och firas flitigt i USA. Sedan 1990-talet har högtiden också blivit allt mer populär att uppmärksamma i Sverige. Annars firar vi så klart Alla helgons dag som i år infaller lördag 6 november. Det är en röd dag i den svenska kalendern och firas enligt tradition vi martyrer och helgon enligt den kristna tron, samtidigt som vi tänder ljus för att minnas de döda.

Oavsett hur prinsessan Madeleine med familj väljer att fira Halloween, hoppas vi så klart de får en underbar helg!

Dela gärna vidare inlägget!