Prinsessan Sofias gripande ord efter insatsen i sjukvården – återvänder efter sommaren: ”Inte alls klar”

Tidigare under våren meddelade svenska hovet ett historiskt besked.

Prinsessan Sofia skulle bege sig in i sjukvården under coronakrisen.

Nu har det gått en tid sedan prinsessan började sitt arbete, och Sofia är långt ifrån klar.

– Det har varit en helt enastående erfarenhet, som jag inte alls är klar med, säger hon i ett tal  på Sophiahemmet högskolas examination enligt Expressen.

Det blev en världsnyhet när prinsessan Sofia meddelade att hon skulle avlasta en sjukvårdsavdelning under coronakrisen.

Hon blev den första kungligheten i världen att ge sig in i sjukvården under den pågående krisen.

För prinsessan var det självklart att göra något för att kunna hjälpa till och nu har det gått en tid sedan prinsessan gjorde entré på Sophiahemmet.

Prinsessan Sofia
Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se / Photo: Erika Gerdemark, Royal Court, Sweden

Prinsessans ord efter insatsen i sjukvården

Prinsessan fanns också på plats digitalt när det var dags för examination och då berättade hon om känslorna efter tiden på vårdavdelningen.

– De senaste månaderna har varit tuffa för väldigt många, inte minst inom sjukvården. Alla krafter har behövts, och jag vet att flera av er har gått in och stöttat i olika delar av sjukvården. Jag fick själv en möjlighet att komma in och arbeta på Sophiahemmet och gör det fortfarande. Faktiskt tillsammans med några av er, säger hon i talet, enligt Expressen.

Planerar återvända i höst igen

Nu närmar sig semester för kungahuset, men prinsessan Sofia säger att hon är långt ifrån klar med sin insats i sjukvården.

– Det har varit en helt enastående erfarenhet, som jag inte alls är klar med. Till hösten väntar nya utmaningar där vi alla behövs.

Sjukvård
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En typisk arbetsdag för prinsessan Sofia kan gå ut på att att tvätta, städa och laga mat på vårdavdelningen där hon jobbar.

– De som gått utbildningen får hjälpa till med olika omsorgsuppgifter som att vara med vid måltidssituationer, personlig hygien, städning, desinficering, administration och kökstjänster, säger Johanna Adami, rektor för Sophiahemmets högskola.

Så fint av er prinsessan Sofia att göra denna insats! En sann prinsessa av folket!