Foto: Erik Simander, TT/SVT

Prinsessan Sofias oro för sönerna – nu ryter hon ifrån: ”Känner väldigt starkt”

Prinsessan Sofia brinner för barn och ungas rättigheter.
Nu sätter hon ner foten och markerar tydligt.
– Jag känner väldigt starkt för frågan, säger hon i SVT.

Prinsessan Sofia har en gemensam stiftelse tillsammans med maken prins Carl Philip. I den arbetar de bland annat med en av sina riktiga hjärtefrågor.

Nämligen barns och ungas trygghet på nätet. Nyligen fanns exempelvis en strålande glad Sofia med på Fotografiska i Stockholm när den digitala installationen ”#nejtillnäthat” invigdes.

”Under dagen samlades representanter från myndigheter, företag, organisationer, sociala plattformar och barn och unga för att arbeta fram lösningar på hur man kan skapa en tryggare nätvardag för barn och unga. Stort tack till alla medverkande!”, skrev prinsparet på Instagram då.

Prinsessan Sofia sätter ner foten mot näthatet

I SVT:s program ”Året med kungafamiljen”, som sänds innan jul, berättar prinsessan Sofia öppenhjärtigt om sin kamp för barnen och ungdomarna. Hon vill så klart få bort näthatet helt och hållet.

– Jag känner väldigt starkt för frågan på grund av att det faktiskt är ett demokratiproblem kring att folk inte vågar yttra sina åsikter eller vara den man är och så vidare, säger prinsessan Sofia i SVT.

Foto: SVT

Det är märkbart att prinsessan brinner starkt för frågan. I SVT-programmet berättar hon om sina syn på problemet.

– Jag ser det här som ett utbrett problem för hela samhället.

Sofias oro för sönerna

Prinsessan Sofia oroas också för sina egna söner, prinsarna Alexander, 5, Gabriel, 4, och Julian, 8 månader, med tanke på hur näthatet breder ut sig i samhället.

STOCKHOLM 20210814 Prinsessan Sofia som håller prins Julian efter sonens dop i Drottningholms slottskyrka i somras. Prinsarna Gabriel, Alexander och pappa prins Carl Philip syns också på bilden. Foto: Erik Simander / TT

– Så om mina barn ska växa upp i ett samhälle som är inkluderande och tryggt, som då innefattar både den fysiska och digitala världen, så måste vi vuxna ta ansvar, säger prinsessan Sofia i ”Året med kungafamiljen”.

Sofia är också engagerad för barns rättigheter ute i världen. Redan 2010 startade hon organisationen Project Playground tillsammans med vännen Frida Vesterberg. Det är en organisation som hjälper barn i Sydafrika.

Foto: SVT

”Året med kungafamiljen” sänds i SVT1 tisdag 21 december kl 20.00.

Vad tänker du om det som prinsessan Sofia resonerar kring? Skriv gärna en kommentar.