Foto: Pontus Lundahl/TT & Jessica Gow/TT

Detaljerna om prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvists flytt till Stockholm

Prinsessan Sofias pappa flyttar till Stockholm.
Så gick det till när Erik Hellqvist fick bostaden.
– Jag beslutar om alla bostäder men i vissa fall diskuterar jag med kungen, säger stathållare Staffan Larsson till Hem & Hyra.

Samtidigt som prins Carl Philip fick sin prinsessan Sofia vid det sagolika bröllopet sommaren 2015, innebar det också att makarna Marie och Erik Hellqvist fick ta plats runt de kungliga middagsborden. Sofias föräldrar har levt sina liv långt bort från den kungliga glamouren och lyxiga banketterna.

Sofia fick sin uppväxt i det så idylliska Älvdalen, och prinsessan är tätt förknippad med sitt Dalarna där hon haft sin mor och far boendes hela tiden.

Men i förra veckan avslöjades det att pappa Erik flyttat till Stockholm. Enligt uppgifter från Skatteverket ska 75-åringen nu vara skriven på en adress i centrala Stockholm. Själv var prinsessans far fåordig om saken, när han fick frågan om det var närheten till barn och barnbarn som lockade med Stockholm.

– Ja, så är det väl alltid, men jag pratar inte mer om sånt, säger Erik Hellqvist till Expressen.

Tidningen berättade också att fastigheten ägs av staten och att kungen har så kallad dispositionsrätt.

Så fick Sofias pappa lägenheten i Stockholm

På den exklusiva adressen mitt i Stockholm har Sofias pappa nu fått en lägenhet. I en tidigare intervju med tidningen Hem & Hyra har stathållare Staffan Larsson berättat hur det går till då hovet fördelar lägenheter. Det är han som är ansvarig över den kungliga dispositionsrätten.

– Jag beslutar om alla bostäder men i vissa fall diskuterar jag med kungen eller andra ledande personer inom hovet om vem som ska få bostaden, sade ståthållare Staffan Larsson till Hem & Hyra då.

Enligt Larsson är tanken att bostäderna i första hand ska gå till hovets anställda som informeras via det slutna intranätet.

– Hur många år personen har varit anställd inom hovet är viktigt, sedan ser vi positivt på om personen har en bostad hos oss som de kan lämna i byte. Vi väger också in den sökande personens betydelse för verksamheten, eller om det till exempel är viktigt att personen bor nära en specifik fastighet. Men vi tar också hänsyn till privata omständigheter till exempel om den sökande behöver bostaden på grund av skilsmässa och om det finns barn med i bilden. Det är ett pussel att komma fram till vem som ska få bostaden, sade Larsson.

Hovet: Ingen skilsmässa

Någon skilsmässa är det dock inte tal om i fallet med paret Hellqvist – det har hovet dementerat.

– Det stämmer: Prinsessan Sofias föräldrar har två boenden tillsammans, ett i Älvdalen och ett i Stockholm. I övrigt kommenterar inte hovet privata boenden, sade hovets informationschef Margareta Thorgren nyligen till Svensk damtidning.

LÄS MER: