Foto: Jonas Ekströmer / TT & Svenskt Pressfoto / TT

Så firade prinsessan Christina och maken Tord 50 år som gifta – härliga kärleksgesten utanför rampljuset

Tord Magnuson tog med sig hustrun prinsessan Christina på en mycket speciell resa.
Paret firar 50 år som gifta.
– Allting var bara bra, säger Tord Magnuson till Svensk damtidning.

Prinsessan Christina har i decennier ställt upp helhjärtat för kungahuset och för sin lillebror, kung Carl XVI Gustaf.

Förra sommaraen fyllde den populära ”Hagasessan” 80, och hon är fortfarande aktiv även om hon trappat ner på sina offentliga åtaganden.

I stället har Christina successivt lämnat över till den yngre generationen i kungafamiljen, och ser själv fram emot livet som pensionär, vilket hon berättat om i intervjuer.

– Jag försöker inse att nu är varje dag viktig. Jag vill inte binda upp mig på en massa saker i framtiden, utan verkligen ta vara på det jag har, och de som finns runt omkring mig, sade hon i samband med sin 75-årsdag 2018, till Dagens Nyheter.

Samtidigt som hon då och då alltså fortfarande dyker upp i officiella sammanhang, såsom under den senaste Nobelbanketten. Då hade Christina pristagaren i litteratur Jon Fosse till bords. Kanske fick de båda författarna då möjlighet att samtala om just litteratur?

Christina skrev bok om kungafamiljens doldis

För Christina har ju själv skrivit flera böcker, bland annat ”Dagar på Drottningholm” (2016) och ”Hon kallades Daisy: att finna en farmor” (2022).

Dessutom utkom hon i slutet av förra året med sin nya bok ”Joséphine: avlägsen i tid – men nära mig”, om egna släkthistorien med fokus på drottning Joséphine.

– Om inte hon hade funnits hade inte heller jag funnits, skriver prinsessan Christina i det personligt resonerande porträttet om drottningen som beskrivs som ”Bernadottedynastins doldis”.

Kärleksfirandet med maken Tord Magnuson

Vid sin sida har Christina i alla år haft maken Tord Magnuson, 83. År 1974 gifte de sig – två år innan hennes lillebror Carl XVI Gustaf äktade sin drottning Silvia.

Det innebär att Christina och Tord i år firar 50 år som gifta – Guldbröllop!

Detta har makarna i dagarna uppmärksammat genom ett exklusivt besök i Bergslagen. De firade sin kärlekssaga tillsammans med nära och kära.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 19740615 De nygifta prinsessan Christina och Tord Magnuson på väg ut ur Slottskyrkan efter vigseln. Foto: Svenskt Pressfoto / TT
STOCKHOLM 19740615 De nygifta prinsessan Christina och Tord Magnuson på väg ut ur Slottskyrkan efter vigseln. Foto: Svenskt Pressfoto / TT

– Allting var bara bra, jag kan inte peka ut någon specifik detalj. Allting var kul, det var god mat och barn och barnbarn tyckte det var trevligt. Jag är nöjd. Det var bara med familjen Magnuson samlad, säger Tord Magnuson till Svensk damtidning.

Dessutom fanns lokalprofilen tillika stjärnkrögaren Carl Jan Granqvist på plats. Han förklarar att Tords sida av släkten har sina rötter i trakterna kring Grythyttan, vars kyrka utgjorde själva finalen av det flera dagar långa firandet.

– Det var väldigt vackert att se familjen runt altarringen, där prästen utgick från att kärleken är grunden till samhällsbygget. Om kärleken förenas i ett äktenskap som varat i 50 år, då ser man hörnstenen av samhällsbygget. Det var oerhört vackert, säger Carl Jan till tidningen.

Stort grattis till era 50 år som gifta, Christina och Tord!

STOCKHOLM, SVERIGE 20231211 Prinsessan Christina och Tord Magnuson vid ankomsten till kungens middag för Nobelpristagarna på det kungliga slottet 2023. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM, SVERIGE 20231211 Prinsessan Christina och Tord Magnuson vid ankomsten till kungens middag för Nobelpristagarna på det kungliga slottet 2023. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev