Foto: Bruno Ehrs/Mattias Edwall (Kungahuset)

Så här mycket kostar kungafamiljen – i Sverige och i övriga Europa

Sverige hamnar på femte plats i pengaligan.

Så här mycket kostar kungahusen i Europa, enligt en sammanställning från SvD Näringsliv.

Den svenska kungafamiljen tillhör ätten Bernadotte, som sedan över 200 år sitter på Sveriges tron. Kung Carl XVI Gustaf är den kung i Sverige som sedan den 26 april 2018 är den längst regerande monarken i landets historia. Han efterträdde sin farfar Gustaf VI Adolf redan 1973.

Vår monarki är en av de äldsta i världen. Den finner sin grund i traditioner som sträcker sig över 1 000 år bakåt i tiden. Fler än 70 personer, som alla kan anges vid namn, har innehaft rollen som regent i alla dessa år.

Runt kungahuset finns förstås också kungliga hovstaterna, eller i mer folkligt tal hovet.

”Hovstaternas uppgift är att bistå statschefen och Kungafamiljen i deras officiella plikter. En viktig uppgift för Hovstaterna är också att vårda och visa det kulturarv som hör ihop med den svenska monarkin för allmänheten”, skriver kungahuset på sin hemsida.

Foto: Bruno Ehrs / Kungahuset

Sverige har en konstitutionell monarki där monarkens uppgifter regleras i grundlagen. Monarken är också statschef.

”Monarken är som statschef den samlande representanten och symbolen för landet. Kungen har huvudsakligen ceremoniella och representativa plikter”, skriver kungliga hovstaterna på sin hemsida.

Ställföreträdande för kungen, då han fått förhinder, är kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip eller prinsessan Madeleine.

Sveriges tronföljare är kronprinsessan Victoria, som sedan 2010 är gift med prins Daniel. De firar förövrigt 10-årig bröllopsdag i sommar, den 19:e juni.

I samband med deras bröllop i Stockholm 2010 uppgav GP att kungahuset väntades dra in miljarder till landet – hela handelns försäljning väntades öka med 30 miljarder, rapporterade tidningen.

H.K.H. Kronprinsessan Victoria och H.K.H. Prins Daniel. Foto: Mattias Edwall / Kungahuset

Kungafamiljen representerar landet i många olika sammanhang, och svenska folket kan följa vad de uträttar i sitt arbete bland annat via kalendern som uppdateras på kungahusets hemsida.

För år 2020 beräknas kungliga hovstaten kosta 146 400 000 kronor, enligt regeringens budgetförslag för kungliga hovstaten. Summan för nästa år 2021, beräknas i samma budget till 145 417 000 kronor.

Det placerar Sverige på en femteplats i pengaligan över Europas kungahus.

Så här kostnaderna ut i resten av Europa för respektive kungahus, enligt officiella siffror i en sammanställning av SvD Näringsliv:

  1. Storbritannien: 950 miljoner kr.
  2. Monaco: 520 miljoner kr.
  3. Nederländerna: 492 miljoner kr.
  4. Norge: 469 miljoner kr.
  5. Sverige: 146 miljoner kr.
  6. Belgien: 140 miljoner kr.
  7. Danmark: 127 miljoner kr.
  8. Luxemburg: 113 miljoner kr.
  9. Spanien: 84 miljoner kr.
  10. Liechtenstein: 0 kr.

Vad har du att säga om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!