Foto: Jonas Ekströmer/TT & Anders Wiklund/TT

Silvias smärtor i det tysta – drottningen uppges tvingas till manöver: ”Inte alls roligt för henne”

Drottning Silvia tvingas nu avstå en speciell sko på grund av smärtor, skriver webbtidningen ”Allt om kungligt”.

Kung Carl XVI Gustaf firar i september 51 år på tronen. Han är redan nu historisk som den längst regerande monarken i vårt lands historia. Kungen tog över tronen efter sin farfar kung Gustaf VI Adolf den 15 september 1973. Tre år senare bytte han ringar med sitt livs kärlek – drottning Silvia.

De möttes första gången under sommar-OS i München 1972 och det sade, som bekant, ”klick” mellan de båda ynglingarna.

Sedan dess har det varit de, och parets storslagna bröllop ägde rum den 19 juni 1976 i Storkyrkan i Stockholm under dåvarande ärkebiskop Olof Sundby som vigselförrättare. Efter vigseln färdades det nygifta paret i kortege från hovstallet genom huvudstadens gator, innan de klev ombord på kungaslupen Vasaorden och fortsatte längs med Stockholms ström.

Det var förstås historiska bilder som då kablades ut över världen.

Kungens varma ord om samarbetet med drottningen

Mycket vatten har runnit under broarna sen dess.

I SVT:s ”Året med kungafamiljen” berättade kungaparet förra året om vilken glädje de känner inför att få representera Sverige och kungahuset tillsammans på sina resor både i Sverige och i omvärlden.

– Det är väldigt tacknämligt på något sätt. Nu kanske det låter lite tråkigt, men om man är två stycken så ser man ju tvåa saker från två håll. Vi har fyra ögon och så vidare. Man uppfattar allting på olika sätt. Sen kan man diskutera när man kommer hem. Det är klart att det underlättar enormt att ha någon vid sin sida som man kan hjälpas åt, självklart, sade kungen i ”Året med kungafamiljen”.

Silvias smärtor

Han framhöll samtidigt att arbetet med drottningen är ett lagarbete.

– Vi är ett team eller vad man ska kalla det för. Vi jobbar mycket gemensamt. När är i Sverige och reser runt är vi tillsammans och då representerar vi familjen, monarkin, historien och framtiden, sade kungen.

Samtidigt som kungen och drottningen fortsätter jobba på för kungahusets räkningar har de båda med råge nått pensionsålder. Drottningen, som fyllde 80 förra året, uppges nu ha stött på hinder när det kommer till högklackat.

– Ja, det är inte roligt. Hon kan inte gå i höga klackar allt för länge. Fötterna ömmar och sväller upp, säger en väninna till drottningen enligt sajten ”Allt om kungligt”.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev