Foto: TT/SVT/Youtube

Stor protest mot kungen i riksdagen – dramat som tittarna inte fick se i SVT

Kungen öppnade traditionsenligt riksdagsåret.
Då protesterade upprörda politiker.
Här är dramat som tv-tittarna missade i direktsändning.

Riksdagsordningen år 1617 fastslog att riksdagen skulle öppnas högtidligt och ceremoniellt i Stockholm. Redan då stod det också skrivet att detta skulle göras inför Konungen på plats i salen.

Och alltsedan dess har det sett ut på just det sättet.

Så här såg det ut när kung Oscar II öppnade riksdagen 1898.

Foto: Wikimedia commons

Riksmötets öppnande förändrades 1975. Även då fastslogs att kungen skulle ha en stor roll när riksdagsåret högtidligt öppnades. Och så var det även i år.

Kungen höll tal

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia fanns båda på plats när riksdagsåret öppnades på tisdagen. Kungen höll traditionsenligt tal till riksdagens ledamöter och svenska folket.

STOCKHOLM 20200908 Drottning Silvia och kung Carl Gustaf i plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmˆtets ˆppnande. Foto: Anders Wiklund / TT / 10040

”I går eftermiddag hade 5837 svenska invånare avlidit med covid-19. Till stor sorg för de sina – och till förlust för vårt land”, sade kungen bland annat i sitt tal.

Han fortsatte:

”Pandemin har försatt Sverige och världen i ett läge som ställer krav på oss alla. Vi behöver anpassa oss, tänka om och finna nya vägar framåt. Det har Sverige alltid gjort. Och det görs också i dag.”

SVT sände som vanligt direkt från riksmötets öppnande, där även bland annat statsministern höll tal.

Men bakom kulisserna hade en protest utspelat sig under dagen.

Politikernas protest – mot kungen

Riksdagsledamöterna Joar Forssell (L), Niels Paarup-Petersen (C), Mia Sydow Mölleby (V) och Emilia Töyrä (S) hade gjort gemensam sak – och skrivit en debattartikel. Där protesterar de högljutt mot att kungen ska få inviga riksdagsåret. De vill kasta ut kungens programpunkt från riksmötets öppnande.

”Det är olämpligt att kungen öppnar riksmötet och håller tal till oss folkvalda. Kungen bör enligt grundlagens förarbeten inte uttala sig i politiska frågor, men under årens lopp har han tagit upp en hel del kontroversiella frågor. Hans tal i samband med riksmötets öppnande har även blivit längre med åren”, skriver kvartetten i debattartikeln.

Foto: SVT

De menar att kronan inte hör hemma i det politiska samtalet – och skriver att kungen är motsatsen till demokrati.

”Kungen innehar vårt lands högsta offentliga ämbete, men han har inte tillsatts på ett demokratiskt sätt eller ens efter kompetens och duglighet. Han kan inte ses som en symbol för folkviljan eller ett demokratiskt Sverige. Monarkin och kungen legitimerar bördsprivilegier och därmed motsatsen till demokrati”, skriver de.

Att Kungssången sjungs i riksdagen vid riksmötets öppnande är också någonting som kvartetten vill slopa framöver.

Foto: SVT

”Hängivenheten ska gälla demokratin, eftersom förtroendet som vi riksdagsledamöter har fått kommer från väljarna. Traditionen att sjunga kungssången måste upphöra”, skriver de upprörda politikerna.

Så här såg det ut när ledamöterna reste sig upp och Kungssången framfördes med hjälp av musikanter inne i riksdagen.

Foto: SVT

Forssell (L) valde dessutom att protestera på plats inne i riksdagssalen – genom att inte resa sig upp då Kungssången framfördes traditionsenligt.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar!