Stora förvirringen – efter prins Daniels ord i sändning på Idrottsgalan: ”Nu är det tänkt…”

Prins Daniel delade ut pris och hyllade svensk idrottsrörelse stort på Idrottsgalan.
Samtidigt uppstod förvirring – när han saknade en speciell sak på scenen.

Det blev en måndagskväll i idrottens tecken när den svenska Idrottsgalan från Avicii arena i Stockholm.

Årets programledare Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg presenterade pristagare och prisutdelare i direktsändningen i SVT. Galans stora kung blev skridskoåkaren och OS-guldmedaljören Nils van der Poel som tog hem inte mindre än tre priser, däribland det prestigefyllda Jerringpriset. Radiosportens pris delades som vanligt ut av journalisten Bengt Skött och prins Carl Philip.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230116 Skridskoåkaren Nils van der Poel vinnare av Jerringpriset med prisutdelaren prins Carl Philip under Idrottsgalan 2023 i Avicii Arena. Foto Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20230116 Skridskoåkaren Nils van der Poel vinnare av Jerringpriset med prisutdelaren prins Carl Philip under Idrottsgalan 2023 i Avicii Arena. Foto Claudio Bresciani / TT

Dessutom skänkte också prins Daniel kunglig glans till evenemanget där förra årets största svenska idrottsögonblick hyllades.

Daniel fanns på plats i egenskap av prisutdelare. Han inledde sitt tal med att ta avstamp i flera svenska idrottshistoriska ögonblick. Daniel nämnde bland annat bronsbragden i fotbolls-VM 1994, Anja Pärsons OS-guld i Turin 2006 och Charlotte Kallas otroliga guldlopp i Sotji-OS 2014.

– Tiden stannar, en hel nation är vaken! sade prinsen och rev ned applåder i Avicii arena.

Innan han fortsatte:

– Det är vid de här tillfällena vi förstår att idrott är viktigt, absolut, men att tid inte är konstant. Vi kan styra den. Idrott kan stanna klockan. Och när idrott stannar klockan, då kastar sig främlingar i varandras famnar, generationer inspireras och vi bygger den här gemensamma nationella minnesbanken.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

– För de här idrottsprestationerna krävs det otrolig talang och extremt hård träning. Men någonting mer. Jag tror det kommer från någon jordmån som är den starka svenska idrottstraditionen. En livsstil, där idrott inte bara är någonting man ser på tv, utan någonting man får prova på, man gör. En naturlig del av livet.

Det var nu som prinsen kom in på sitt hjärteämne – nämligen att få barn och unga att röra på sig mer. Detta har han i många år arbetat för i egna organisationen Generation-Pep.

– Det vi inte kan acceptera är att våra barn och unga riskerar sjukdomar senare i livet för att vi inte gav dem vad de behövde. Därför är det en otrolig ära för mig att få dela ut priset för Årets peppare till några som engagerar sig i barn och ungas hälsa och försöker driva på och skapa mer rörelseglädje och få barn och unga att må bättre, sade prins Daniel innan han delade ut priset ”Årets peppare” till Karl Sergel och Olof Danielsson från träningsanläggningen Fuzed.

Förvirring efter prins Daniels ord på scenen

I juryn, där bland andra prins Daniel sitter tillsammans med tidigare elitidrottaren Carolina Klüft, blev motiveringen till varför Fuzed fick priset Årets Peppare 2023 som följer: ”Årets vinnare har kombinerat ungas digitala intresse med den traditionella fysiska arenan på ett modigt, innovativt och gränsöverskridande sätt. En mötesplats för barn och unga som skapar möjlighet till rörelseglädje och en mer hälsosam livsstil i en digital värld.”

Här skulle först en förinspelad film visas, men innan dess vände sig Daniel om på scenen och sade:

– Nu är det tänkt här, tror jag, att jag ska få ett kort…

Prins Daniel fick applåder och rev ner ett och annat skratt för kommentaren från publiken i arenan. Samtidigt som filmen började rulla i tv-rutan.

En viss förvirring uppstod, men efter att filmen visats kunde Karl och Olof ta emot priset ur prinsens hand på galan vilket tittarna fick se.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230116 Prins Daniel efterfrågade motiveringen när han var prisutdelare av Årets Peppare under Idrottsgalan 2023 i Avicii Arena. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20230116 Prins Daniel efterfrågade motiveringen när han var prisutdelare av Årets Peppare under Idrottsgalan 2023 i Avicii Arena. Foto: Claudio Bresciani / TT

Stort grattis till alla vinnare!

Vad är dina intryck från Idrottsgalan 2023? Skriv gärna en kommentar!