Foto: TT

Storbråk efter kungaparets insats: ”Beter sig som fjantiga tonåringar”

Kungaparet besökte riksdagen.
Och utsattes för en protest av upprörda politiker.
Nu kommer en ny vändning i bråket.

Det var tidigare i veckan som det statsceremoniellt viktiga riksmötets öppnande hölls i riksdagen. Som vanligt fanns kungahuset representerat, den här gången i något färre uppställning. Precis som riksdagsledamöterna tvingades också kungafamiljen till begränsningar i salen, och därför fanns ”bara” kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på plats.

Kungen höll bland annat ett tal inför riksdagsledamöterna – ett tal som han till stor del ägnade den rådande coronapandemin.

”I går eftermiddag hade 5837 svenska invånare avlidit med covid-19. Till stor sorg för de sina – och till förlust för vårt land”, sade kungen bland annat i sitt tal.

Han fortsatte:

”Pandemin har försatt Sverige och världen i ett läge som ställer krav på oss alla. Vi behöver anpassa oss, tänka om och finna nya vägar framåt. Det har Sverige alltid gjort. Och det görs också i dag.”

Det hela avslutades sedan med att alla stod upp när Kungssången traditionsenligt framfördes i kammaren.

Foto: SVT

Allt direktsändes i SVT – men vad tv-tittarna inte fick se var protesten som flera upprörda politiker ägnade sig åt.

Riksdagsledamöterna Joar Forssell (L), Niels Paarup-Petersen (C), Mia Sydow Mölleby (V) och Emilia Töyrä (S) hade nämligen gjort gemensam sak – och skrivit en debattartikel. I den protesterar de högljutt mot att kungen ska få inviga riksdagsåret. De vill kasta ut kungens programpunkt från riksmötets öppnande.

”Det är olämpligt att kungen öppnar riksmötet och håller tal till oss folkvalda. Kungen bör enligt grundlagens förarbeten inte uttala sig i politiska frågor, men under årens lopp har han tagit upp en hel del kontroversiella frågor. Hans tal i samband med riksmötets öppnande har även blivit längre med åren”, skrev kvartetten i debattartikeln.

Den liberale riksdagsledamoten Joar Forssell valde att inte stå upp då Kungssången framfördes, vilket han också dokumenterade i sociala medier.

Nu får kvartetten kritik från ex-politikern Sven-Otto Littorin (M). Han var arbetsmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts första regering och avgick under uppmärksammade former av personliga skäl 2010.

Nu riktar den tidigare moderate riksdagsledamoten stenhård kritik mot protesten.

”Jag förväntar mig att riksdagsledamöterna accepterar grundlagarna. Jag förväntar mig att de respekterar statschefen. Och hoppas att de slutar bete sig som fjantiga tonåringar”, skriver Littorin på Facebook.

Han fortsätter:

”Vill de inte ställa sig upp för kungen som person så bör de ställa sig upp för Sverige, som kungen som statschef representerar. Och jag tycker gott de kan ställa sig upp för personen dessutom: i 47 år har kungen stretat på och fullgjort sina plikter enligt konstitutionen. Det är värt respekt i sig”.

https://www.youtube.com/watch?v=n04JbyrlOYU

Vad tycker du om detta, håller du med Littorin eller inte? Skriv gärna en kommentar och dela vidare din synpunkt!