STORT GRATTIS: Kronprinsessan Victoria fyller 47 år – så förändras det stora firandet på Öland i år

Dags att hissa flaggan! Det är kronprinsessan Victorias födelsedag. Hon fyller 47 år i dag den 14 juli.

Så görs det klassiska firandet på Victoriadagen om i år – när konserten stött på ett speciellt hinder.

Dagen många väntat på har äntligen kommit. Kronprinsessan Victoria fyller 47 år och det ska i vanlig ordning firas.

Nu för tiden har Victoriadagen ersatts av Victoriadagarna (12-15 juli), så det är fest i flera dagar i stället för en.

Kvällens givna höjdpunkt är Victoriakonserten som alltid tv-sänds och som i år äger rum i Borgholms Slott. I år är bland andra Molly Hammar, Albin Lee Meldau och Lena Philipsson bland de utvalda gästartisterna.

Krockar med EM-finalen

Under konserten delas även Victoriapriset ut till en svensk idrottare som utmärkt sig på ett positivt sätt under året. I år är det världens bästa volleybollspelare Isabelle Haak, 24, som får det.

Vid 16-tiden startar också den klassiska födelsedagskortegen genom Borgholm. Den går från Sollidens Slott, genom centrala Borgholm, till Victoriakonserten på Borgholms slott. Längs vägarna står svenskar och vinkar, klappar och hälsar på kungligheterna.

Under dessa dagar arrangeras även Victorialoppet, Victoriavandringen, Victoriapromenaden, Victoriagolfen samt Ölands idrottsdag.

Det finns en sak som skiljer sig i år jämfört med tidigare år. Konserten som tv-sänds går nämligen samtidigt som EM-finalen i fotboll. Matchen sänds på TV4 och Victoriakonserten på SVT.

”Blir ännu härligare i år”

Krocken har fått SVT att tänka om kring valet av tidpunkt.

– Men fotbollsfinalen kommer enbart att påverka tidpunkten för när konserten sänds i SVT, säger Stephan Rimér, vd för arrangerande Leroy Media, till Svensk Dam.

– Traditionellt sett så spelas den ju in för att sändas i SVT någon timme senare. Och i vanliga fall så brukar sändningen börja klockan 21.00, fortsätter han.

Hur blir det i år då? Det kommer visas mellan klockan 20.00-21.00 i stället från 21.00 – just för att det inte ska krocka med fotbollen.

– Det blir ännu härligare i år. Årets Victoriakonsert kommer att bli fantastisk!, säger Stephan Rimér.

Stort grattis på din dag, Victoria! Hoppas du blir ordentligt firad och att du njuter av hyllningarna från det svenska folket.

Skicka din grattishälsning till kronprinsessan här i en kommentar på Facebook.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev