STORT GRATTIS: Prinsessan Sofia fyller 38 år – egna orden om beslutet för barnen

Det har blivit dags för prinsessan Sofia att fylla 38 år.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip gifte sig sommaren 2015.

Deras kärleksresa har därefter gått som på räls och bara året därpå välkomnade de sin första son till världen, prins Alexander.

Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia
Foto: Henrik Montgomery, TT

Tillsammans har de bland annat arbetat med prisparets stiftelse och utöver det även fångat svenska folkets hjärtan.

Prinsessan blev snabbt omtyckt och idag har hon hunnit vara en del av kungahuset i många år.

FILIPSTAD 20221026 Prinsessan Sofia vid ankomsten till Hennickehammars herrgård för lunch. Prinsparet är på en tvådagarsresa i prinsens hertigdöme Värmland. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Men bakom titeln och rampljuset har hon också hunnit bli mamma till ytterligare två pojkar, prins Gabriel och prins Julian.

Har inte längre ställningen som Kungliga Högheter

2019 kom beskedet att varken prins Carl Philip eller prinsessan Madeleines barn kommer tituleras Ers kungliga höghet, rapporterar Svensk dam.

– Syftet med det här beslutet är framför allt att göra det tydligt vad som är statschefens uppdrag som företrädare för Sverige och avgränsa den krets av medlemmar i den kungliga familjen som ska förväntas ha sådana offentliga åtaganden på kungens uppdrag, sa riksmarskalk Fredrik Wersäll på en pressträff i samband med beskedet, enligt tidningen.

Men även om en del svenskar blev förvånade över beslutet så verkar det ha varit väntat för prins Carl Philip och prinsessas Sofia.

”Ser detta som positivt”

Paret ser det faktiskt som något bra.

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet. De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över. Vår familj har starka kopplingar till båda landskapen och vi behåller vårt engagemang där.

Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar.”, skrev prinsparet på sin Instagram i samband med beslutet.

Uppfattar sig inte som prinsar ännu

En av anledningarna till att beslutet skedde väldigt naturligt handlade även om att barnen inte var införstådda med sina titlar tidigare.

Faktum är att de inte riktigt uppfattat att de är prinsar ännu, berättar Sofia.

STOCKHOLM 20220829 Prinsessan Sofia delar ut pris på Funkisfestivalen, Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med intellektuell och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS, Stockholm Waterfront. Foto: Jonas Ekrstömer / TT
Foto: Jonas Ekrstömer / TT

I höstas läste Sofia in en barnsaga för Sveriges Radio och då fick hon frågan gällande vad de små prinsarna tycker om sagorna.

– De uppfattar ju inte riktigt att de är prinsar på det sättet, för dem är det fantastiska sagor som för alla andra barn än så länge, förklarade prinsessan Sofia då enligt Svensk dam.

Prinsessan Sofia fyller år

I december har kungligheterna fullt upp med diverse födelsedagsfiranden. Bland annat fyller Drottning Silvia år den 23 december.

Men idag är det dags för prins Carl Philip att dra fram både ballonger och tårta, hans älskade Sofia fyller nämligen 38 år.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Det tycker vi är värt att fira med både presenter och kärlek.

Vi hoppas det blir en alldeles fantastisk dag för hela familjen, stort grattis prinsessan Sofia!