Tittarnas vrede mot TV4 – efter sändningen från Elizabeths begravning: ”Osmakligt”

Drottning Elizabeth II har förts till sin sista vila.
Nu möts TV4 kritik efter sändningen från begravningen, skriver Svensk damtidning.

På måndagen var Storbritannien i sorg.

Då tog landet farväl av sin drottning sedan 70 år, när Elizabeth II fördes till sin sista vila i vad som var den första statsbegravningen i landet sen den legendariske premiärministern Winston Churchill.

Den historiska katedralen Westminster Abbey med anor från 1200-talet fylldes till sista plats under gudstjänsten för Elizabeth. Inbjudna gäster från hela landet och världen hade bjudits in, däribland Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia som satt på hedersplats i kyrkan, längst fram på motsatt sida av den brittiska kungafamiljen.

LÄS MER: Brittiska kungahusets tydliga markering mot Sveriges kungapar – mitt under begravningen

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Gareth Fuller/AP/TT

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Elizabeth var bryllingar. Kungen, via båda sina föräldrar, och drottning Elizabeth är barnbarns barnbarn till drottning Viktoria av Storbritannien.

De starka banden mellan Sveriges och Storbritanniens kungahus var således märkbar under begravningsgudstjänsten i London.

Den historiska begravningen var sedan länge noga planerad av Storbritannien. Elizabeths kista färdades genom centrala London omgiven av medlemmar ur den kungliga flottan. Också medlemmar ur kungafamiljen, däribland kung Charles III och prinsessan Anne, samt prins William och Harry följde den noga planerade kortegen från Westminster Hall – där kistan legat på lit de parade de senaste dagarna och dit allmänheten varit välkomna – till Westminster Abbey.

Inför begravningen ringde klockorna i den enorma katedralen från 1200-talet en gång varje minut för att markera varje år av Elizabeths 96-åriga liv.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

I Storbritannien direktsände alla de stora kanalerna begravningen, där BBC var sändande media från Westminster Abbey. För Channel 4, som sände i ett helt dygn, var det dessutom första gången i kanalens historia helt utan reklamavbrott, skriver The Guardian.

Tv-kritikern Scott Bryan noterar att de brittiska tv-kanalerna valde att göra ett undantag från reklamen i rutan just på måndagen.

– Nästan alla brittiska TV-bolag kommer inte att visa reklam idag. På vissa tv-nätverk, som C4, blir program som ett resultat kortare. På andra kommer det att finnas ett meddelande på skärmen när annonser vanligtvis visas, skriver Bryan på Twitter.

LÄS MER: Starka orden i handskrivna brevet på Elizabeths kista – kung Charles sista hälsning till sin mamma

I USA direktsändes begravningen med reklamavbrott, vilket har fått vissa tittare i landet att reagera starkt, skriver Variety.

– Att köra kommentarer och reklam under ett begravningståg är grovt och respektlöst, skriver en tittare på Twitter.

LÄS MER: Kungens nya vackra hyllning till Elizabeth – fina gesten till familjemedlemmen träffar rakt i hjärtat

Artikeln fortsätter under bilden.

Drottning Elizabeth
Foto: Shutterstock

I Sverige direktsände såväl SVT som TV4 från begravningen. I SVT kommenterade rutinerade duon Ann-Britt Ryd Pettersson och hovexperten Roger ”Royal Roger” Lundgren sändningen.

– Ceremonin var varm och personlig, och man såg på gästerna att det var väldigt sorgset, säger Roger Lundgren i SVT:s sändning.

Kritik mot TV4 efter sändningen

På TV4 övergick Nyhetsmorgons måndagssändning vid 10-tiden till att helt handla om Elizabeths begravning.

Där hade programledarna Martin Järborg och Soraya Lavasani hand om sändningen, medan hovexperten Claes-Johan Larsson, tidigare hovreportern Linda Nyberg och Londonkorrespondenten Jonas Björck fanns på plats i studion för att guida tittarna.

Sändningen från begravningen leddes sedan av nyhetsankaret Thomas Ritter.

Foto: TV4

Men efteråt har kanalen mötts av stark kritik av flera tittare. Det handlar om att TV4 hade reklamavbrott mitt under sändningen från begravningen, skriver Svensk damtidning. Flera tittare har hört av sig med kritik i sociala medier under dagen.

”Hur tänker man på TV4? Reklam mitt i direktsändningen från drottning Elisabeths begravning. Osmakligt!”, skriver en upprörd tittare i sociala medier.

I en kommentar till tidningen försvarar TV4 sitt beslut att sända reklamen under begravningen.

– Vi sänder reklam för att kunna visa våra program utan kostnad på TV4, skriver kanalen till Svensk damtidning.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.