Trist besked från prinsessan Christina – hoppar av

Prinsessan Christina och maken Tord Magnuson. Foto: Pontus Lundahl/TT & Henrik Montgomery/TT

Prinsessan Christina och maken Tord Magnuson. Foto: Pontus Lundahl/TT & Henrik Montgomery/TT

Hit men inte längre.
Nu lämnar prinsessan Christina, 81, över prestigefyllda uppdraget.
– Det var i samband med att hon fyllde 80 år som hon kände att det var dags att lämna över till nästa generation, säger pastorn Michael Bjerkhagen till tidningen Dagen.

Prinsessan Christina har i decennium efter decennium helhjärtat ställt upp för kungahuset och för sin lillebror, kung Carl XVI Gustaf. I somras fyllde den folkkära ”Hagasessan” 80, och hon är fortfarande aktiv även om hon trappat ner på sina offentliga åtaganden.

I stället har Christina successivt lämnat över till den yngre generationen i kungafamiljen. I intervjuer de senaste åren har hon berättat om hur mycket hon sett fram emot livet som pensionär, som 80-plussare.

– Jag försöker inse att nu är varje dag viktig. Jag vill inte binda upp mig på en massa saker i framtiden, utan verkligen ta vara på det jag har, och de som finns runt omkring mig, sade hon i samband med sin 75-årsdag 2018, till Dagens Nyheter.

Så ställde Christina upp för Silvia

Den populära ”Hagasessan” dyker emellertid då och då upp i offentliga sammanhang fortfarande. Senast i mitten av september då hon ställde upp för drottning Silvia när Christina välkomnade då drottning Sonja av Norge till lunch på slottet i Stockholm. Egentligen skulle Silvia ha tagit emot Norges drottning, men hon var tvungen att ställa in och i stället närvara vid begravningen av hennes svägerska, Charlotte de Toledo Sommerlath.

Ett åtagande som den 81-åriga prinsessan Christina nu tvingats avsäga sig är det som ordförande i Kungliga hovförsamlingens kyrkostämma.

– Det var i samband med att hon fyllde 80 år som hon kände att det var dags att lämna över till nästa generation. Då lät kungen avgöra vem det skulle bli och pratade också ihop sig med sin dotter, säger kyrkoherde i Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen till tidningen Dagen.

Nu kliver Christina av viktiga uppdraget – Victoria tar över

Bjerkhagen har varit med vid alla stora ceremonier i kyrkan sedan han tillträdde posten som pastor 2013, däribland begravningen för prinsessan Lilian samma år, och förstås alla kungliga barnadop. Han vigde också, tillsammans med kollegan Lars-Göran Lönnermark, såväl prinsessan Madeleine och Chris O’Neill som prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

I stället blir det nu kronprinsessan Victoria som tar över det tunga uppdraget inom kyrkan. Hon efterträder sin faster på posten som ordförande, berättar Bjerkhagen.

– Vi är jätteglada över att ha det som det är. Det känns viktigt att det är en person från kungahuset som axlar rollen som ordförande i vårt högsta beslutande organ, det tydliggör kopplingen som finns mellan kyrkan och kungahuset. Det här är glädjande för hela Sveriges kristenhet, säger Bjerkhagen till Dagen.

Han fortsätter:

– Men det som jag tycker är viktigt att lyfta fram är de nära banden som finns mellan kyrkan och kungahuset, vilket har en lång tradition. Vi hjälper varandra, och det är viktigt för vårt samhälle i en tid av splittring med sammanhållande funktioner av det här slaget.

LÄS MER:

Exit mobile version