Tunga beskedet för kungaparet – hovet bekräftar: ”Drabbats hårt…”

Nu verkar det som att vår vardag äntligen har stabiliserats lite och att vi kan leva som vanligt igen.

Efter två år präglade av pandemi, restriktioner och stängning ser det äntligen ut som att vi står inför en sommar som kommer att bli precis som den var för tre år sedan.

Men mycket har förändrats för kungafamiljen sedan dess.

Äntligen kan vi åka på semester. Vi kan gå på restauranger – ja, vi kan i stort sett göra som vi vill inom rimliga gränser.

Men det är tydligt att två år av pandemi sätter sina spår, och många har påverkats.

Många har påverkats ekonomiskt efter att inte ha kunnat jobba under en längre tid.

Nu visar det sig att även den svenska kungafamiljen har drabbats av en enorm ekonomisk smäll till följd av pandemin, skriver  Svensk Damtidning.

Kungaparet
Foto: Mikael Fritzon/TT

Nyligen kom rapporten som förklarade hur mycket som kungafamiljen får i apanage från den svenska staten. Och det står klart att pandemin har orsakat ekonomiska problem.

Till skillnad från till exempelvis våra grannar i det norska kungahuset har det svenska kungahuset långt fler slott att ta hand om.

Hårda smällen mot svenska kungahuset

Och det är här problemen ligger – visningen och skötseln av det kungliga kulturarvet i Sverige har lidit.

– Slottsstaten har fortsatt drabbats hårt ekonomiskt då de kungliga slotten var nedstängda och delvis kunde öppnas upp för besök först i juni, konstaterar hovets högste chef, riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Kungafamiljen: Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine, prins Daniel, drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Oscar. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna
Kungafamiljen: Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine, prins Daniel, drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Oscar. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Anledningen är att de pengar kungen har fått inte räcker till när det gäller drift och underhåll av de elva slott den svenska kungafamiljen har rätt att förfoga över.

Att kunna ta emot besökande som betalar för att se dessa slott är med andra ord en viktig bit för att den kungliga ekonomin ska gå ihop.

Även den norska kungafamiljen har fått bakslag med sin ekonomi men av lite andra skäl. De höga elpriserna ska ha gått långt över budgeten.

Kungliga Hovets årsredovisning för 2021 kunde rapportera att i dessa tider med otroligt höga elpriser har även Kungahuset drabbats.

Drottning Silvia
Foto: Shutterstock

År 2021 ska kungahuset ha fått en ökning med 111 procent när det gäller elkostnaderna – motsvarande svindlande 3,7 miljoner.

Den ordinarie verksamheten ska också ha haft en rörelseförlust på 4,7 miljoner norska kronor 2021.

Utöver detta tillkom en planerad redovisningsmässig rörelseförlust på 129 miljoner norska kronor för ett pågående säkerhetsprojekt vid Hovet.

Vi hoppas att 2022 blir ett bättre år för både kungliga och medborgare.