Utländska anklagelsen mot Sveriges ”Hagasessa” Birgitta – påhoppad internationellt

Hon är en av kungens systrar – och blev en av ”Hagasessorna” med hela svenska folket.

Men nu har prinsessan Birgitta, 83, blivit påhoppad internationellt.

Det är Svensk damtidning som rapporterar om de hånfulla orden om Sveriges omtyckta prinsessan Birgitta.

Kung Carl XVI Gustafs syster växte upp på Haga slott precis som sina syskon. Birgitta fick tillsammans med prinsessorna Margaretha, Désirée och Christina tidigt benämningen ”Hagasessorna”, en folklig och inofficiell benämning på dem.

STOCKHOLM 20180608 Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina Drottningholms slottskyrka. Idag döps prinsessan Madeleine och Christopher O’Neills dotter prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Den frispråkiga prinsessan, som bland annat sommarpratat i radions P1, har genom åren bland annat gjort sig känd som en tvättäkta golffantast.

– Jag tycker om det så mycket för att jag får vara ute i naturen, jag rör på mig och det är trevligt och väldigt socialt. Då har man någonting att prata om hela tiden när man umgås. Här mår jag väldigt bra, har prinsessan Birgitta tidigare berättat i en intervju med tidningen S.

Dessutom har hon i många år bott i Spanien, någonting som hon trivs väldigt bra med.

– Jag älskar att vara utomlands där inte alla tittar och fjantar. Om någon tycker om mig här så vet jag att vänskapen är äkta, har prinsessan Birgitta sagt, enligt Expressen.

Nu pekas Birgitta av en rubrik i utländsk press som ”skandalprinsessa”. Det är den norska tidningen Se og hor som pekar ut ”Hagasessan” i en nyligen publicerad artikel.

Foto: Faksimil seoghor

Artikeln handlar om det faktum att Birgitta inte var underrättad om att brorsbarnet prins Carl Philip och hans älskade prinsessan Sofia nu väntar sitt tredje barn.

Prinsessan Birgitta tog upp telefonen och svarade när Svensk damtidning ringde och frågade henne vad hon kände inför detta. Den ärliga Birgitta svarade helt sonika:

– Det vet jag ingenting om men stämmer det så är det ju fantastiskt.

Orden har nu fått spridning till vårt västra grannland, där Birgitta alltså pekas ut som en ”skandalomsusad 83-åring”.

STOCKHOLM, SVERIGE 20160430 Prinsessan Birgitta av Sverige ankommer Stockholms rådhus i samband med kung Carl Gustafs 70-årsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Prinsessan Birgitta näst äldsta dotter till Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Sibylla, var först ut av Hagaprinsessorna att gifta sig. Birgitta vigdes med Prins Johann Georg av Hohenzollern (1932-2016) den 25 maj 1961 vid en borgerlig vigselceremoni i Rikssalen på Kungliga slottet.

Hon brukar beskrivas som färgstark och social.

– Birgitta är en oerhört social person och hennes styrka är att hon ser alla människor. Hon gör inte skillnad på någon och tar sig tid med alla som vill komma i kontakt med henne. Varje gång vi pratar har hon alltid kommit hem från någon resa. Hon är ständigt på språng någonstans i världen, sade golfkompisen Emil von Schultz i en intervju med Expressen för några år sedan.

Visst uppskattar vi vår frispråkiga prinsessa Birgitta! Dela gärna vidare för att hylla henne.