Victoria bestämde sig för att inte ta talmannen i hand

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel

Stockholm 20240910 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid riksmötets öppnande i riksdagens kammare. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430, Claudio Bresciani / TT

Under öppnandet av tisdagens riksmöte var hela kungafamiljen på plats. Men kronprinsessan Victoria bestämde sig för att inte ta talmannen i hand. Här är anledningen bakom beslutet.

Kungafamiljen är stor och genom åren har det ofta varit många kungliga åtaganden, boende på olika platser och familjebestyr som gjort att de sällan lyckas vara allihopa på samma plats vid samma tidpunkt.

Under riksmötets öppnande på tisdagen var dock alla där. Både kungen och drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O’Neill.

”Riksmötets öppnande 2024 uppmärksammade att det i år är 50 år sedan Sverige fick sin nuvarande regeringsform. 1974 års regeringsform ersatte den tidigare regeringsformen från 1809. I den nya regeringsformen, som tog hela två decennier att arbeta fram, grundlagsfästes slutligen parlamentarismen som svenskt statsskick. Under hela 2024 uppmärksammar riksdagen en författning som vilar på historisk grund och som även genom tillägg har förändrats i takt med tiden,” skriver riksdagen på sin hemsida.

Därför skakade Victoria inte talmannens hand

I vanlig ordning öppnade kungen riksmötet genom att hålla tal innan statsministerns regeringsförklaring som följde därefter.

Men allt var inte riktigt som vanligt.

Kronprinsessan Victoria bestämde sig nämligen för att hålla lite distans till de övriga personerna på plats. Hon valde även att inte ta i talmannens hand. Detta då kronprinsessan drabbats av sjukdom och inte ville smitta någon.

– Hon har en lättare förkylning och det var därför hon valde att inte ta i hand, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid hovet, till Expressen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version