Foto: TT/TV4

Victoria ryter ifrån i TV4 – efter mötet med överlevarna: ”Jättestarka känslor”

Kronprinsessan Victoria sätter ner foten.

Här är hennes starka budskap till världen.

I veckan uppmärksammades det faktum att det var 75 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades efter Förintelsen.

Totalt dödades omkring sex miljoner judar under folkmordet, och man tror att mellan 11-17 miljoner människor totalt föll offer under Nazitysklands vid tiden kring Andra världskriget.

På måndagen den 27 januari – Förintelsens minnesdag – reste delegationer från hela världen till sydöstra Polen där ett av Nazitysklands stora dödsläger låg på 1940-talet. Detta för att möta de 200 överlevare från förintelselägret Auschwitz-Birkenau som var på plats.

En av de som reste till Auschwitz på måndagen var Sveriges kronprinsessa Victoria.

Tillsammans med statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén representerade Victoria det offentliga Sverige.

Kronprinsessan mötte överlevare som kunde vittna inifrån förintelselägret.

HÖGANÄS 20200129 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Höganäs keramiskt center under sitt besök i Skåne. Foto: Johan Nilsson / TT

Victoria känslosam efter mötet med överlevarna

Efteråt var Victoria mycket känslosam.

– Man slås av stämningen, det är något speciellt med den platsen. Det går inte att bortse från allt som har hänt här, det kryper inpå. Att få komma hit tillsammans med överlevande är enormt starkt, säger Victoria till TV4.

Kronprinsessan fortsätter:

– Jag känner jättestarka känslor. Det är så viktigt. Jag är glad och tacksam att vi hade så många överlevande som gjorde resan från Sverige. Deras vittnesmål och det faktum att de tar sig hit är viktigt, säger Victoria till TV4.

Hon poängterar vikten av att inte glömma.

– Vi får inte förneka det som hänt. De berättelserna, den historien… Det som de facto har hänt har skett, däremot måste vi lära av det. Vi måste se till att inget liknande får hända igen. Vi får inte acceptera att det finns människor idag som upplever förföljelse och förtryck! Det får inte bli normaliserat, säger Victoria.

Se mer i spelaren här nedan:

Dela gärna vidare för att sprida Victorias viktiga budskap! Vi får aldrig glömma.

TV: Kronprinsessan Victoria genom tiderna