Victoria strålar på historiska banketten – visar upp praktfull blomsterklänning på nya bilderna

Första spanska statsbesöket i Sverige på över 40 år.
Då strålar kronprinsessan Victoria på slottet.
Se bästa bilderna från den coronaanpassade banketten här!

På onsdagen hände någonting historiskt i Stockholm – när Spaniens kung Felipe VI och drottning Letizia anlände till Sverige för ett sedan länge inplanerat statsbesök.

Det är första gången sedan 1983 som ett statsbesök äger rum mellan Sverige och Spanien – då kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var på besök i Spanien. Senast ett spanskt kungapar var på statsbesök i Sverige var 1979 när Spaniens dåvarande statschefspar, Kung Juan Carlos och Drottning Sofia, besökte Sverige.

Det senaste inkommande spanska statsbesöket ägde rum 1979 när Spaniens dåvarande statschefspar, Kung Juan Carlos och…

Posted by Kungahuset on Tuesday, November 23, 2021

Nu – 42 år senare – var det alltså dags igen när Sveriges kung Carl XVI Gustaf kunde välkomna det spanska kungaparet till Stockholm.

”Syftet med besöket är att ytterligare stärka de goda relationerna mellan länderna. Besöket syftar också till att stimulera samarbeten inom åter­hämtningen från covid-19-pandemin, med fokus på innovativa och hållbara lösningar”, skriver hovet på sin hemsida.

På onsdagen togs det spanska kungaparet emot av Carl Gustaf och Silvia i Hovstallet och färdades sedan i kortege genom huvudstaden mot slottet.

”Under den högtidliga välkomstceremonin på Inre borggården inspekterade kungarna en hedersvakt ur Livgardet och nationalsångerna spelades. På borggården fanns även talmännen, statsministern och statsråden på plats för att hälsa de spanska gästerna välkomna”, skriver hovet.

Vid besöket i Stockholm har det spanska kungaparet också fått besöka Nobelmuseet i Gamla stan. Efter detta tog drottning Silvia med sig Letizia på ett seminarium om frågor kring funktionshinder och sällsynta diagnoser vid Karolinska institutet.

Senare på kvällen bjöd kung Carl Gustaf in till festlig bankett på slottet, där även kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia anslöt. Här ställde alla upp på en historisk bild för TT:s fotograf.

STOCKHOLM 20211124 Från vänster prinsessan Sofia, prins Carl Philip, drottning Letizia, kung Felipe, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid en bankett på Stockholms slott i samband med det spanska statsbesöket. Foto Jonas Ekströmer / TT

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia strålade sida vid sida med sina respektive makar. Victoria hade valt en praktfullt blomstrande kreation kvällen till ära, och Sofia bar en elegant vit klänning.

STOCKHOLM 20211124 Från vänster kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid en bankett på Stockholms slott i samband med det spanska statsbesöket. Foto Jonas Ekströmer / TT

Till följd av coronapandemin hade banketten anpassats till ett mindre format. Kungen förde drottning Letizia till bords, och drottning Silvia fick sällskap av kungen av Spanien.

Menyn som serverades på slottet

Middagen intogs i slottets stora balsal, Vita havet, och kungligheterna och de inbjudna gästerna serverades följande till bords:

Förrätt: Bakad Fjällröding med älvdalsrom, gräslök, syrad grädde och kryddknäcke.

Varmrätt: Stekt vild piggvar och svensk bläckfisk med kompott på purjolök, smörsås smaksatt med krusbär och Kalixlöjrom.

Enrisrökt rensadel med svampkroketter, rödbetor bakade i kaffe och hjortsky med brynt smör.

Efterrätt: Höstäpplen i saltad karamell med rosmarin, mandel, ”brioche feuilletée” och gräddglass smaksatt med Tahitivanilj.

STOCKHOLM 20211124 Kronprinsessan Victoria vid en bankett på Stockholms slott i samband med det spanska statsbesöket. Foto Jonas Ekströmer / TT

Kungens tal vid middagen

Vid middagen höll kung Carl Gustaf dessutom tal, här nedan fritt översatt från engelska:

– Just nu står våra nationer och ekonomier inför en period av återhämtning från pandemin. Den gångna sommaren har vi haft extremt väder i många delar av Europa, bland annat i Spanien och Sverige. Detta visar på behovet av att gå över till mer hållbara och motståndskraftiga samhällen, sade kungen och fortsatte:

– Det ställer oss inför utmaningar, men också med möjligheter för innovation och utveckling. De nära banden mellan våra nationer och människor lägger grunden för samarbete och solidaritet och för att lösa problem, tillsammans.

Spaniens kung Felipe VI och Sveriges kung Carl XVI Gustaf gjorde dessutom pressuttalanden tillsammans under statsbesöket, vilket man kan se i klippet nedan.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!