Foto: Mikael Fritzon/TT & Björn Larsson Rosvall/TT

Victoria tar ställning – det får inte gå obemärkt förbi

Kronprinsessan Victoria har upprepat sitt ställningstagande gång efter annan.
Nu är det hög tid att vi uppmärksammar detta.
Sättet som hon tar ställning på bör få större uppmärksamhet.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Kungen är utan politisk makt och får heller inte ta ställning politiskt. Däremot får kungafamiljen rösta i allmänna val, men gör det inte av tradition.

Men de får förstås ta ställning i andra frågor – och det gör kronprinsessan Victoria på ett alldeles särskilt vis i oktober månad. För 16:e året i rad är Victoria nämligen beskyddare av Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj.

Victoria tar ställning för Rosa bandet

Initiativet med syfte att samla in pengar till cancerforskning, sprida kunskap och påverka beslutsfattare i viktiga frågor har knappast undgått någon genom åren. Kronprinsessan har via sin plattform med sitt ämbete kunnat rikta fokus mot frågan. Kraften av att det publiceras bilder på Sveriges blivande drottning iklädd det rosa bandet kan inte underskattas.

Varje år drabbas runt 8 500 personer i Sverige av bröstcancer, enligt Cancerfonden. Sen 1980-talet har fler fått diagnosen, men samtidigt har dödligheten minskat. I dag överlever omkring nio av tio patienter – tack vare forskningens framsteg.

Budskapet: Gå på mammografin när du blir kallad

Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström förklarar att organisationen ser Victorias engagemang som ”genuint” och att de är ”mycket glada och stolta” över hennes support. Att kronprinsessan tar ställning i en sådan viktig fråga bör förstås både uppmärksammas och hyllas.

Årets kampanj sätter fokus på kunskapsspridning av tidig upptäckt. Ju förr en cancer upptäcks, desto bättre är prognosen. Cancerfonden vill särskilt påpeka vikten av regelbundna mammografikontroller – och att man går på en sådan då man blir kallad.

Vi är i skrivande stund ”bara” inne på dag 2 denna Rosa bandet-månad. Hittills har vi inte läst alltför många rubriker om att kronprinsessan för 16:e året i rad genomför denna oktobermanifestation tillsammans med Cancerfonden. Därför kommer en här.

Tycker du också att det är bra att kronprinsessan Victoria engagerar sig i Rosa bandet-kampanjen? Skriv gärna en kommentar och dela inlägget på Facebook!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev