Victorias första ord efter Margrethes avgång – nu säger hon vad hon egentligen tycker om kung Frederik

Victoria, Frederik och Margrethe. Foto: TT

Victoria, Frederik och Margrethe. Foto: TT

Efter det historiska tronskiftet i Danmark.
Nu bryter kronprinsessan Victoria tystnaden.
Hon säger det hon verkligen tycker om den nye danske kungen, Frederik X – efter drottning Margrethes avhopp.

Söndagen den 14 januari 2024 kommer för alltid vara ett historiskt datum i Danmark.

Det var nämligen då som drottning Margrethe II, efter exakt 52 år på tronen, abdikerade från tronen. I stället tar sonen, kung Frederik X, nu över som vårt södra grannlands regent.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kung Frederik X tar över tronen i Danmark efter mamma drottning Margrethe. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP/TT

Det var på nyårsafton som Margrethe lämnade beskedet att hon ville lämna sin post som landets monark. Cirkeln slöts då hon avgick på samma datum som hon tillträdde tronen, nämligen 14 januari.

Nu ger kronprinsessan Victoria för första gången sin syn på den nye kungen, som hon lärt känna genom åren. I en exklusiv intervju med Danmarks public service-bolag DR ger Victoria sina kommentarer om det danska tronskiftet.

Sveriges kronprinsessa menar att Frederik är redo för sin nya roll.

– Det känns faktiskt på många sätt väldigt självklart. Jag har ju förmånen att också lära känna kronprins Frederik under en så lång tid. Han är absolut redo, det har jag ju känt länge. Det har han också bevisat många gånger, säger kronprinsessan Victoria till DR.

Hon pekar framför allt på att den tidigare kronprinsen – likt henne själv – förberett sig inför uppgiften i många år. Frederik tillträder tronen som 55-åring.

– Det är ju ett helt liv som han har förberett sig för den här uppgifter som han nu kommer ha. Men han har ju vuxit upp i och med den här rollen som kronprins, men det har också vuxit in i den här uppgiften. Han har ju vuxit samman med den, och det är klart att det har givit honom oändligt mycket erfarenhet, kunskap och också förståelse för det danska samhället. Det lägger ju som en väldigt bra bas och grund att stå på, säger Victoria och ger sitt stöd till den nye monarken i Danmark:

– För mig känns det väldigt självklart, faktiskt. 

KÖPENHAMN 2019-09-17 Danmarks kronprins Frederik och Sveriges kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till Dansk Industris toppmöte i DR Koncerthuset i Köpenhamn på tisdagen. Det svenska kungligheterna är på ett tredagars besök i Danmark Foto: Jonas Ekströmer / TT

Här kan man se delar ur intervjun med Victoria:

Vad tycker du om det danska tronskiftet? Skriv gärna en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version