Foto: Anders Wiklund / TT / @abba Instagram

Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad bryter tystnaden – första orden om återföreningen med Abba

Abba återförenas, gör en ny stor show – och släpper ett helt album med tio nya låtar.
Nu ger Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad sin syn på supergruppens framtidsplaner.

Musikvärlden stod stilla.

På torsdagskvällen annonserade den svenska supergruppen sina framtidsplaner i en direktsändning på nätet inför hela världen. I en direktsändning från Gröna Lund, via New York, Berlin och Tokyo hamnade tittarna så småningom i en studiosoffa i London – där två av Abborna fanns på plats.

Björn Ulvaeus och Benny Andersson hade slagit sig ner för att berätta att Abba inte alls längre gjort detsamma.

Nu väcks Sveriges största popexport genom tiderna till liv igen.

Efter närmare 40 års väntan.

Här kan man se hela sändningen från Abba igen.

Abba-fans över hela världen fick nypa sig i armen när de storslagna planerna till slut avslöjades. Det hade spekulerats i att popstjärnorna kanske skulle släppa två nya låtar – det blev i stället ett helt album. Dessutom har Abba byggt en egen arena i London där den nya hologram-showen ska framföras.

Benny Andersson passade på att hylla Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad.

– Att höra Frida och Agnetha sjunga igen är svårslaget, sade han i ett pressmeddelande.

För SVT:s musikjournalist Per Sinding-Larsen berättar Benny Andersson att han själv tog upp frågan om de inte skulle spela in ett helt album med de övriga i gruppen. Tanken var först att de åtminstone skulle spela in två låtar.

– När vi väl kom så långt att vi skulle göra något då sa vi att ”hade vi gjort det här på riktigt och åkt ut som 75-åringar, skulle vi haft åtminstone två nya låtar”. Jag ringde Frida och Agnetha och frågade om de ville sjunga in nya låtar och de sa ja. Jag blev lite överraskad, säger Benny Andersson till SVT:s Kulturnyheterna.

Han fortsätter:

– När vi hade de här två låtarna så kändes lite tunt, ”ska vi inte göra några till?” och vi gjorde några till och det blev bra och sen tänkte vi att vi kör vidare och kör ett helt album.

Albumet ”Voyage” släpps 5 november. Men vad tycker egentligen Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog om återföreningen?

Superstjärnorna fanns inte på plats under sändningen på torsdagen – men i ett pressutskick från Abba har de brutit den långa tystnaden. Till fansens stora glädje!

Frida förklarar att det inte var någon tvekan att de skulle spela in fler låtar – efter Bennys samtal. Hon hyllar Björn och Bennys låtskrivande.

– Jag hade så roligt under våra första inspelningsdagar för några år sedan, att när Benny ringde och frågade om jag kunde tänka mig att sjunga lite mer så tvekade jag inte ett ögonblick! Och vilka låtar! Respekt och kärlek till dessa exceptionellt talangfulla, i sanning geniala låtskrivare! Det var så glädjefullt att arbeta med gruppen igen. Jag är lycklig över det som vi har gjort och jag hoppas innerligen att våra fans känner detsamma, säger Anni-Frid Lyngstad i uttalandet.

STOCKHOLM 2016-01-20 Anni-Frid Lyngstad och Henry Smith anländer till galapremiären av Mamma Mia! The Party på Tyrol i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040

Agnetha Fältskog säger att hon hade ”jätteroligt” med sina återförenade gruppmedlemmar.

– När vi samlades i studion igen hade jag ingen aning om vad jag hade att vänta … Men Bennys inspelningsstudio är en så trivsam och trygg miljö att innan jag visste ordet av så hade jag jätteroligt! Jag kan knappast tro att det här ögonblicket kommit till slut. Att vi nu ska dela det här med hela världen!, säger Agnetha Fältskog i uttalandet.

STOCKHOLM 2016-01-20 Agnetha Fältskog och Thomas Johansson (Live Nation Sweden) anländer till galapremiären av Mamma Mia! The Party på Tyrol i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT

Vad tycker du om Abbas återförening? Har du också sett fram emot detta? Vad tycker du om de nya låtarna (se nedan)? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Här kan man lyssna på nya Abba-låten ”I Still Have Faith In You”:

Här kan man lyssna på nya Abba-låten ”Don’t Shut Me Down”: