Bettans skarpa markering i Allsång på Skansen – folkkära artistens ord efter aktionen: ”Ville visa…”

Elisabeth ”Bettan” Andreassen överraskade alla i Allsång på Skansen – och hyllade vännen Kikki Danielsson.
Samtidigt gjorde hon en skarp markering på scenen.
– Jag ville väldigt gärna visa sympati ikväll, säger hon till Aftonbladet.

Inför säsongspremiären av Allsång på Skansen berättade programledaren Sanna Nielsen om ”en härlig överraskning” tittarna kunde förvänta sig på tisdagskvällen.

Det visade sig vara – Elisabeth Andreassen.

Den norsksvenska stjärnan som 1985 fick sitt internationella genombrott i duon Bobbysocks som då tog hem segern i Eurovision Song Contest för Norge. Bettan och kollegan Hanne Krogh sjöng bidraget ”La det swinge” som tog hem hela vinsten i den stora Europafinalen.

Oslo 20100428. Elisabeth Andreassen (t.v.) och Hanne Krogh firade år 2010 25-årsjubileum av segern med "La det swinge" i Eurovision. Foto: Berit Roald / NTB / TT
Oslo 20100428. Elisabeth Andreassen (t.v.) och Hanne Krogh firade år 2010 25-årsjubileum av segern med ”La det swinge” i Eurovision. I år är det 37 år sedan de tog hem vinsten i ESC. Foto: Berit Roald / NTB / TT

Bettan har sedan dess skrivit stor schlagerhistoria då hon är den kvinna som deltagit flest gånger i Eurovision, fyra tillfällen totalt.

I Sverige tog hon hem segern i Mello tillsammans med mångåriga vännen och kollegan Kikki Danielsson i gruppen Chips 1982 med bidraget ”Dag efter dag”. Hon vann också den norska uttagningen vid ytterligare två tillfällen på 1990-talet och nådde då framskjutna placeringar i Eurovision.

På tisdagen gästade Andreassen alltså premiären av Allsång på Skansen – och deltog då i ett storslaget hyllningsnummer tillägnat just Kikki Danielsson, som tidigare i år fyllde 70 år.

Kikki Danielsson och Elisabeth "Bettan" Andreassen i Allsång på Skansen-premiären 2022. Foto: SVT
Kikki Danielsson och Elisabeth ”Bettan” Andreassen i Allsång på Skansen-premiären 2022. Foto: SVT

LÄS MER: Kikki Danielssons nya karriärbeslut får fansen att jubla

”Bettan” sjöng ett medley bestående av några av Kikkis största hits tillsammans med artistkollegorna Jill Johnson, Sanna Nielsen och Cornelia Jakobs.

Foto: SVT

På scenen bar ”Bettan” ett regnbågshalsband. Efter sändningen berättade hon att detta var en aktion av henne för att visa sympati för Norge – efter att landet drabbats av ett terrordåd i helgen.

Bettans markering på scenen i Allsång på Skansen

Det var i lördags som en 42-årig man öppnade eld utanför en populär gaybar i huvudstaden Oslo, där två personer dödades och ett 20-tal skadades, enligt SVT.

– Det var verkligen ett bakslag, men vi allesammans står på och jag ville väldigt gärna visa sympati ikväll, säger Elisabeth Andreassen till Aftonbladet.

LÄS MER: Stjärnans kärleksförklaring till Kikki Danielsson – som tv-tittarna missade i Allsång på Skansen

Bettan iklädd halsband med regnbågens färger på Allsångsscenen. Foto: SVT

Hon berättar att många vänner hemma i Norge är förkrossade efter tragedin.

– Man känner sig så himla maktlös, det är så otroligt tragiskt och trist.

När hon då några dagar senare skulle gästa Allsång på Skansen, valde hon att visa sin kärlek till de som drabbades i Oslo med ett regnbågsbeprytt halsband på bästa sändningstid i SVT:s direktsändning.

– Jag hade den i väskan så kom jag på det när jag satt i logen att ’kanske ska jag ta den med mig’ och så blev det, säger Bettan.

LÄS MER: Skarpa kritiken mot Sanna – tittarna rasar efter detaljen i Allsångspremiären: ”Finns det ingen som…”

Dela gärna vidare inlägget för att visa din uppskattning till denna rutinerade stjärna.