Foto: Karl Nilsson/TT

Hasse Anderssons nya ord om relationen till kungen – efter personliga mötena: ”Vi är ju nästan…”

Hasse Andersson har prisats av kungen – flera gånger.
Nu berättar Allsång på Skansen-aktuelle ”Kvinnaböske” om sina möten med Carl XVI Gustaf.
– Hela kungafamiljen är underbara, säger artisten till Nöjeslivet.

På tisdagen den 26 juli gör Hasse ”Kvinnaböske” Andersson comeback i Allsång på Skansen. Då gästar den folkkäre artisten SVT:s sommarunderhållning tillsammans med artistkollegorna Hanna Ferm & Junie, Moonica Mac, Nanne Grönvall och Thomas Stenström.

– Det känns jättetrevligt. Det var ett tag sen sist, jag tror det var ”Guld och gröna skogar”, hehe. Men det var väldigt roligt. Sen är det ju alltid kul att göra såna här grejer och träffa kollegor, annars jobbar man ju ofta ensam med sitt band eller så där. Men här träffar man kollegorna och kan prata en stund, säger Hasse Andersson till Nöjeslivet.

Vad kommer du bjuda på?

– Jag har en alldeles ny, vrålbra sommarhit som är skriven av Peter Kvint som man ville att jag skulle sjunga. Det ska bli jätteroligt, den heter ”Jag älskar livet här med dig”. En riktig sommarhit är det alltså, säger Hasse Andersson och ler med hela ansiktet.

Hasse har annars gjort sig känd för sitt mångåriga samarbete med sin älskade hustru Monica Forsberg. Tillsammans har paret bland annat skrivit och genomfört barnteater, bland annat den klassiska musikalen ”Svingelskogen”.

Med tanke på låttiteln på Hasses nya singel är nästa fråga given:

Är det Monica du sjunger den för?

– Ja, absolut! 

Blir det ingen sång som du och Monica har gjort?

– Nej, vi har ju gjort lite grann men där är inte någonting precis nu.

Hasse Andersson. Foto: Warner
Hasse Andersson. Foto: Warner

Hasse Andersson om sina möten med kungen

I sommar väntar flera andra spelningar för Hasse, bland annat ett stopp vid Solliden Sessions – ett evenemang som kungafamiljen besökte flera gånger förra året vid Sollidens slott i Borgholm.

– Jag har ju lite spelningar, festivaler och sånt. Jag har ju mer eller mindre lagt ner mitt band, men vi gör väl tre, fyra stora jobb i sommar. Sen gör jag en hel del med en trio som jag har. Vi ska spela på Solliden hos kungen, i Lidköping på Läckö slott och lite sådana mysspelningar.

Hur är det att träffa kungen?

– Jag var och spelade där ifjol och det gick jättebra, så de ville absolut att vi skulle komma tillbaka i år, säger ”Kvinnaböske” Andersson.

Fick du möjlighet att prata med kungen?

– Nej, jag har pratat med kungen flera gånger. Jag har fått pris av honom, medalj! 

– Och innan det fick vi pris för vi byggde en ”Hasses trädgård”, vi gjorde en sån visningsträdgård på Solliden och då vann vi besökarnas pris. Då delade kungen ut priset.

BORGHOLM 20180811 kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia delar ut besökarnas pris till ”Hasses trädgård” av Hasse Andersson och Monika Forsberg i samband med prisutdelningen av årets "idéträdgårdar" på Sollidens slott, Öland. Foto: Karl Nilsson / TT
BORGHOLM 20180811 kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia delar ut besökarnas pris till ”Hasses trädgård av Hasse Andersson och Monika Forsberg i samband med prisutdelningen av årets ”idéträdgårdar” på Sollidens slott, Öland. Foto: Karl Nilsson / TT

Han fortsätter med skämtsam ton:

– Så vi är ju nästan gamla bekanta, kungen och jag, säger Hasse och skrattar.

Hur är kungen då?

– De är väldigt trevliga, hela kungafamiljen är underbara. Det måste jag säga. Jag är väldigt glad för dem och väldigt stolt över dem, de gör ett kanonjobb.

Om Sanna Nielsen, Lotta Engberg och breven från unga fansen

Efter två års coronapandemi och anpassade spelningar för alla artister, ser nu Hasse Andersson fram emot att få möta publiken igen. Någon nervositet är det inte tal om för veteranen som i år fyllde 74 år.

– Äh, jag har ju varit ute lite grann och så, men just nu mår jag så himla bra och allting är så roligt. Jag har ju haft spelningar och jobb. Jag är så gammal så jag är inte nervös längre, jag bara gör min grej sen får det duga med det.

För några år sedan fick Hasse Andersson ett stort uppsving i karriären. Över 30 år efter ”Änglahund” gjorde han succé i Melodifestivalen 2015 med ”Guld och gröna skogar” – som blev en favoritlåt bland tittare i alla åldersgrupper.

– Jag får massor med brev från barn i hela landet fortfarande, säger Hasse Andersson som också blev en barnfavorit när han medverkade i SVT:s ”Sommarlov” som karaktären Sommarskuggan 2019.

– Jag menar, jag får brev från femåringar och de var inte födda när det var ”Guld och gröna skogar”. Men ändå skriver de långa kärleksförklaringar. Det är helt otroligt. Jätteroligt.

Blir det några andra tv-jobb i sommar?

– Ja, det blir det men det är något hemligt projekt som jag inte kan säga vad det är. Det blir lite mer än detta, säger Hasse och syftar på Allsång på Skansen.

Vad tycker du om Sanna Nielsen som programledare?

– Hon är jätteduktig. Vi har ju jobbat lite tillsammans tidigare, Sanna och jag. Tycker väldigt mycket om henne. Hon är väldigt duktig, ordentlig, ambitiös och påläst. Det gillar jag.

Två folkkära skåningar alltså!

– Ja, bra, bra!

Sanna Nielsen
Foto: Janne Danielsson/SVT

Han passar även på att lyfta fram Lotta Engberg, som också leder allsång i TV4 i ”Lotta på Liseberg” hela sommaren.

– Hon är kanon. Vi är ju supergoda vänner, Lotta och jag. Jag har ju varit hos henne också många gånger. Vi var på turné tillsammans, Lotta och jag. Vi har haft jätteroligt, säger Hasse Andersson.

Stort lycka till med allt, Hasse!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar om denne härlige skåning!