Owe Thörnqvists kamp för hälsan på scenen – som tittarna inte fick se

.

Owe Thörnqvist, 90, gjorde storsuccé i Allsång på Skansen.

Efteråt berättade han om hälsokampen som tittarna missade i en intervju med Expressen.

Sveriges okrönte Boogie woogie-kung Owe Thörnqvist gjorde succé redan för två år sen när han gick raka vägen till final i Melodifestivalen.

Och på tisdagen visade rockmannen från Uppsala återigen att gammal är äldst!

Thörnqvist, som hunnit fylla 90 år, drog ner kvällens största jubel på Sollidenscenen när Allsången direktsändes i SVT. Tillsammans med boogie woogie-fantasten Emilio Walter, 13, drog Owe upp tempot rejält på Skansen. Owe sjöng och underhöll i nästan en kvart av det totalt timslånga programmet.

Foto: SVT

Emilio var med i SVT:s lokala nyheter redan som nioåring och det blev starten på hans kometkarriär som redan lett till skivsläpp – och nu alltså succé med idolen Owe Thörnqvist.

– Det var ju grunden till allting egentligen. Jag var en liten pojke bara som fick vara med i SVT. Bara det var coolt, sa Emilio till SVT.

Owe Thörnqvists fina ord till Sanna Nielsen i Allsång på Skansen

För den 77 år äldre Owe Thörnqvist var direktsändningen från Skansen delvis en hälsokamp, förklarar han efteråt. I programmet berättade han om hur han håller sig så pigg:

– Du menar, hur man håller igång? Motionscykel, små turnéer, och sen släpper man skivor, säger Owe på programledaren Sanna Nielsens fråga.

Innan han fortsätter:

– Jag ska tala om en annan drivkraft, och det är ju det att man får möjlighet att träffa så här stiliga programledare, säger Owe Thörnqvist, vänder sig ut mot publiken som jublar högt.

Sanna Nielsen tar tacksamt emot berömmet.

– Tack så mycket! Vad fin du är, säger Sanna Nielsen.

Foto: SVT

När tittarna inte fick se hjälptes Thörnqvist av scenen av Sanna Nielsen, berättar han för Expressen.

– Jag har ett synproblem. Jag vill inte gå och snava – så det är bara en försiktighetsåtgärd att jag vill hålla i någon när jag är uppe på scener som jag inte känner till, säger Owe Thörnqvist till Expressen.

Bakom sina mörka solglasögon bär Owe protes. Enligt Allas är han blind på ena ögat och har 80 procents syn på det andra.

– Det var gula fläcken och sedan blev det en blodpropp. Tjoff sa det så var synnerven borta. Jag gick med ögondroppar och så där under lång tid. Till slut sa en vän att det där ska jag inte gå med. De har så fantastiska proteser nu så det behövs inte, sa Thörnqvist till Expressen när han medverkade i Melodifestivalen 2017.

ALLSÅNG PÅ SKANSEN utan Metronome-artister, det funkar såklart inte. ? Årets representanter blir Ann-Louise Hansson, Owe…

Posted by Metronome Records on Tuesday, 11 June 2019

Se Owes och Emilios härliga framträdande här: