Robin Stjernberg försvann från rampljuset efter succén i Melodifestivalen – detta gör han i dag

Robin Stjernberg är tillbaka i rampljuset.

Nu berättar han vad han haft för sig sedan vinsten i Melodifestivalen 2013 – och relationen till Jill Johnson.

– Det är en ära att stå scenen med henne, säger den skönsjungande skåningen.

Han gjorde stor succé i ”Idol” – och fick sitt fullständiga genombrott år 2013 i och med segern i Melodifestivalen.

”You”-sångaren Robin Stjernbergs debutalbum sålde guld senare samma år, men sen dess har det varit tystare runt 29-åringen från Hässleholm.

Nu är han tillbaka i rampljuset – i flera olika konstellationer.

I en stor intervju med Nöjeslivet berättar Stjernberg vad han har haft för sig på sistone – och framtidsplanen.

Tillbaka i Allsången – med Jill Johnson

I Allsång på Skansen sjunger han på tisdagen en duett tillsammans med Jill Johnson. Sommaren 2013 var senaste gången han medverkade i SVT:s stora sommarunderhållning.

Den här gången tvingas han och alla andra medverkande artister i programmet klara sig utan publiken på Skansen, till följd av coronapandemin.

Stjernberg är ändå laddad.

– Det ska bli roligt att köra med Jill. Sen är det väl lite skumt att det blir utan publik. Det kommer bli jävligt weird. Men vad ska man göra, säger Robin Stjernberg till Nöjeslivet.

Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia commons

Han tror att han kommer att påverkas av att det inte är någon publik närvarande på Skansen – och har en tydlig taktik för att runda denna utmaning.

– För mig blir det nog annorlunda. Jag får mycket adrenalin av publiken och blir peppad. Man får liksom köra mer inåtriktat, och sen komma ut med energi genom kameran.

Samarbetet med Jill Johnson har pågått under en tid. Singeln ”Miles of Blue” släpptes tidigare i våras och duon har redan framfört den i tv.

– Vi har skrivit en del tillsammans innan, framför allt till hennes platta. Jag har ”proddat” några grejer till henne. Vi började samarbetet på det sättet. Sen skrev vi en duett ihop och försökte figurera ut vem skulle sjunga med Jill. Jag sjöng på demon. Sen sa vi till varandra om vi inte bara skulle släppa den ihop, säger Robin och fortsätter:

– Så släppte vi den och kommer köra den live på scenen. Jag älskar Jill som artist och tycker hon är så grym, och det är en ära att stå scenen med henne.

Hur är din relation till Jill?

– Jag har varit mycket i USA senaste åren, i Nashville framför allt, och skrivit en massa musik där. Det har blivit många månader, och har blivit mycket musik åt en väldig massa artister. Sen började vi jobba tillsammans i Sverige när vi upptäckte att vi hade en musikalitet som matchade. Hon gillade att ta det steget och utmana hennes rätt tydliga sound. Allt är väldigt organiskt. När vi började köra ihop blev det lite av en härlig clash där det låter både live men också programmerat. Det är utmanande i musiken. En rolig grej och väldigt kreativt att jobba med.

På senare år har Stjernberg mest skrivit musik till andra artister, både i Sverige och utlandet. ”I Can’t Go On” – låten som Robin Bengtsson vann Melodifestivalen 2017 med – är signerad Stjernberg.

I dessa coronatider har han inte kunnat träffa artistkollegorna fysiskt, utan i stället via videolänk på nätet.

– Det är svårt men har funkat rätt bra hittills. Just nu håller jag på och färdigställer en duett med en amerikansk artist. Den kommer nog efter sommaren.

”Har inte träffat min familj på flera månader”

Men det är inte bara artistkollegor som Stjernberg fått samtala med via videolänk. Familjen bor i södra Sverige och Robin har inte sett dem på länge.

View this post on Instagram

The 4 stages of creativity

A post shared by Robin Stjernberg (@stjernbergrobin) on

– Jag har inte träffat min familj på flera månader. Min lillasyrra har precis blivit mamma igen. Det är magiskt, och jag hoppas få hänga lite mer med dem i sommar. Annars blir det fullt ös i studion varje dag. Jag skriver och producerar både till mig och andra artister, säger Robin Stjernberg.

Tjänar du mer pengar som låtskrivare än som artist?

– Det skulle jag inte säga. Man kan säkert göra det om man går in på en grej specifikt. Nu fokuserar jag på många sätt samtidigt. Det är inte som att jag sitter och producerar åt andra. Det blir en symbios och går inte att jämföra.

Annars har Stjernberg hittat ett nytt fritidsintresse: Discgolf, eller frisbee-golf som det också kallas.

– Jag älskar det verkligen. Det är perfekt i sådana här tider.

Samtidigt har Stjernberg också en ny satsning på gång. Sedan tidigare i år bildar han duo med den brittiske artisten Benjamin Roustaing. De träffades på ett så kallat låtskrivarcamp för fyra år sedan och kallar sig för ”OhFrank”.

– Sen blev vi polare började skriva hänga. Vi tog en skrivarresa till Jämtland och det snöiga landskapet där. Musiken känns väldigt annorlunda från vad vi båda gjort innan. De här låtarna är mycket mer kaxigt drivna och har inte riktigt något tydligt sound. Vi kör alltifrån 60-70-tal, hip hop och rock. Planen är att få ut en EP i år.

Dela gärna vidare för att önska Robin lycka till!