Stora hyllningen till Lasse Åberg – i Allsång på Skansen: ”Detta var hans stund”

Lasse Åbergs konstnärliga gärning sträcker sig över flera decennier.

Nyligen fyllde profilen 80 år – något som firades under tisdagens Allsång på Skansen.

– Jag hoppas att han var nöjd och det kändes som att det gick fint. Jag är superglad, säger programledaren Sanna Nielsen till Aftonbladet.

Lasse Åberg har hunnit med mycket under sin långa karriär. Han har tecknat, skådespelat, regisserat filmer, skrivit manus och släppt musikalbum.

Inte minst känner den breda skaran till honom för succéer som Sällskapsresan, Repmånad och som Trazan Apansson i bandet Electric Banana Band.

Den 5 maj fyllde Lasse Åberg 80 år. En annorlunda födelsedag, som firades i karantän på grund av coronapandemin.

– Det är helt okej, det är som jag brukar ha det, sa Åberg i ”Nyhetsmorgon” på sin födelsedag.

ARKIV 1988-06-28 Skådespelaren Lasse Åberg i rollen som Stig-Helmer Olsson sitter på bryggan på den fiktiva ön Stråholmen i samband med filminspelningen av SOS – En segelsällskapsresa på en ö i Stockholms skärgård. Foto: Anders Holmström / TT

Hyllades i Allsång på Skansen

Men trots det lugna firandet har den folkkära profilens stora dag inte gått obemärkt förbi.

Under tisdagens Allsång på Skansen, valde produktionen att genomföra en stor hyllning till den nyblivna 80-åringen – som var inbjuden som hedersgäst till Sollidenscenen.

– Det är få förunnat att kunna lyckas göra så många avtryck som du har gjort på så många sätt. Dessutom spänner det över flera generationer, det är få förunnat. Och det Lasse, det har du verkligen gjort, säger programledaren Sanna Nielsen i programmet.

lasse åberg, allsång på skansen
Foto: Skärmdump/SVT

Lasse Åberg-medley

Under kvällen bjöds det på medley med flera av Lasse Åbergs mest kända karaktärer genom åren.

Gamla radarpartners som Klasse Möllberg och Janne Schaffer fanns på plats – och huvudgästen själv, satt på en tigerrandig kungatron och njöt med ett brett leende på läpparna.

– Jag är lite stolt, säger Lasse Åberg om sin långa karriär i programmet.

BÅLSTA 2015-04-09 Konstnären, skådespelaren och författaren Lasse Åberg fyller 75 år i maj (arkiv). Foto: Nora Lorek / TT

”Självklart att fira honom”

Efteråt var programledaren Sanna Nielsen nöjd med hyllningen.

– Han satt där på sin fina kungatron och skulle bara luta sig tillbaka och njuta, förhoppningsvis, tänkte vi. Jag ville bara att han skulle ta det lugnt och känna hur varmt välkommen han var och att detta var hans stund, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Det var självklart att fira honom. Det är som jag sa, att så mycket av hans grejer har blivit en del av svensk kultur och så många generationer som har honom med sig i sin ryggsäck.

Här kan du se hela hyllningen på SVT Play.

Vad tyckte du om hyllningen till Lasse Åberg? Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela för att gratulera 80-åringen!